21 01 2018 / 17:23

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right


Štampa El. pošta
NOVOSTI - JUTARNJE VESTI
subota, 20 januar 2018 00:00

 

Ovih dana u Somboru i okolini:

* „Somborski edukativni centar” poziva sve sugrađane da svojim  potpisom podrže inicijativu koju može doprineti smanjenju nasilja nad decom u Somboru. Cilj inicijative je da se utiče na odbornike Skupštine grada Sombora da do kraja septembra usvoje dopunu akcionog plana Strategije razvoja socijalne zaštite, koja će sadržati preventivne mere i aktivnosti u oblasti zaštite dece od nasilja koje će sprovoditi organizacije civilnog društva u saradnji sa nadležnim institucijama/ustanovama i da se u budžetu grada Sombora za 2019. godinu opredeli minimum 1.500.000 dinara sa konta 481 za budžetsku liniju namenjenu finansiranju projekata organizacija civilnog društva kojima će biti sprovođene mere i aktivnosti definisane delom akcionog plana Strategije razvoja socijalne zaštite koji se odnosi na prevenciju nasilja nad decom. Podršku inicijativi mogu dati svi punoletni građani sa prebivalištem na teritoriji grada Sombora. Potpisivanje podrške inicijativi “Građani Sombora u akciji za prevenciju nasilja nad decom” moguće je svakodnevno u periodu od 9 do 17 časova u prostorijama “Somborskog edukativnog centra” na Staparskom putu br. 16, kao i putem online formulara koji se nalazi na internet stranici SEC-a.

* U utorak, 23. januara, u 20 sati na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Sombor gostuje predstava “Hor bečkih dečaka” u režiji Irfana Mensura. Glume Boda Ninković, Predrag Ejdus i Irfan Mensur.

* Društvo odgajivača sitnih životinja "Sombor 1871" iz Sombora organizuje 42. tradicionalni Sajam peradarstva  od 26. do 28. januara 2018 . U saradnji sa lokalnom samoupravom i ove godine će biti najmlađim sugrađanima predskolskog i skolskog uzrasta podeljene besplatne ulaznice. Učešće na sajmu uzeće i udruženje starih zanata tako da će posetiocima biti omogućeno da se upoznaju sa proizvodima Somborskog udruženja starih zanata. Sve informacije vezane za Sajam možete dobiti na sledeće brojeve: 065/239-8-879  Svrkota Slobodan i  065/998-1-020 Gromilović Igor

* U petak, 2. februara, u svečanoj Sali restorana „Krystal Lux“, na Marindan, UG „Bunjevačko kolo“ organizuje „Veliko bunjevačko prelo“. U bogatom kulturno –umetničkom programu učestvuju GKUD „Ravangrad“, Tamburaški satav i vokalni solisti.

* Centar Ministarstva odbrane Sombor je sa početkom 2018. godine otpočeo sa realizacijom aktivnosti uvođenja lica muškog pola u vojnu evidenciju u 2018. godini. Na osnovu člana 15. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola, rođena 2000. godine, da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju. Obavezi uvođenja u vojnu evidenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođena od 1988. do 1999. godine, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika. Uvođenje u vojnu evidenciju po opštem pozivu može se izvršiti u Centru Ministarstva odbrane Sombor ili opštinskoj kancelariji Centra Ministarstva odbrane, a prema mestu prebivališta lica, u periodu od 16. januara do 28. februara i to svakim radnim danom od 9 do 15 časova u Somboru, ponedeljkom od 9 do 15 časova u Apatinu, utorkom od 9 do 15 časova u Odžacima i sredom od 9 do 15 časova u Kuli. Lica koja se uvode u vojnu evidenciju treba da ponesu ličnu kartu na uvid. Ukoliko ne poseduju ličnu kartu, na uvid poneti drugu javnu ispravu iz koje se može utvrditi identitet, a u inostranstvu važeću putnu ispravu. Lica koja borave u inostranstvu dužna su da se, radi uvođenja u vojnu evidenciju, jave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije.

* Konkurs za novi, deveti ciklus, nacionalnog donatorskog programa “Pokreni se za posao”, koji sprovodi NVO “ENECA”, uz podršku kompanije “Filip Moris” otvoren je od  7. decembra i trajaće do 15. marta. Program ima za cilj da podrži pokretanje i unapređivanje malih i porodičnih preduzeća širom Srbije koji imaju dobru, inovativnu i održivu poslovnu ideju. Svi građani sa održivim i kreativnim preduzetničkim idejama koje se zasnivaju na nekim od principa održivog razvoja, kao što su društveno-odgovorno poslovanje, korišćenje obnovljivih izvora energije, energetska efikasnost, zaštita i očuvanje životne sredine, imaju mogućnost da se prijave na konkurs putem sajta www.pokrenisezaposao.rs. Program obezbeđuje donaciju u iznosu od 10.000 dolara u vidu opreme, licenci/sertifikata, standardizacije i optimizacije neophodne za pokretanje ili unapređenje biznisa, poslovne i stručne obuke, kao i stalnu savetodavnu i mentorsku pomoć.

* Roditelji koji žele da upišu dete u prvi razred osnovne škole izvan područja kojem učenik pripada mogu po zakonu izabrati školu u koju žele da upišu budućeg prvaka i o tome zahtev podnesu izabranoj školi. Zahtevi se mogu podnositi do 1. februara. Osnovna škola je dužna da upiše dete koje ima prebivalište na području škole, a može da upiše i dete sa područja druge škole, na zahtev roditelja, u skladu sa prostornim i kadrovskim mogućnostima škole. U prvi razred osnovne škole za školsku 2018/2019.  godinu upisuju se deca, koja na dan početka školske godine 1. septembra imaju 6,5 do 7,5 godina, odnosno deca rođena od 1. marta 2011. do 1. marta 2012. godine. Prijavljivanje dece za upis u prvi razred osnovne škole obavezni su da izvrše roditelji, a za decu pod starateljstvom, staratelj ili organ starateljstva. O terminu evidentiranja dece, ispitivanja i provere spremnosti dece za upis Gradska uprava grada Sombora će blagovremeno obavestiti roditelje putem javnih glasila, škola i PU „Vera Gucunja“.

* Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru po treći put su raspisali konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina. Konkurs je namenjen autorima sa jednim izdanjem iza sebe, a cilj je da pomogne piscima mlađe generacije da prevaziđu tzv. problem druge knjige. Pravo da konkurišu imaju autori mlađi od 35 godina sa jednom objavljenom knjigom. Jedan autor može poslati više od jednog rukopisa. Konkurs je otvoren do 1. marta 2018. godine. Nagrada, koja se sastoji iz povelje i štampanja nagrađenog rukopisa, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala u maju 2018. godine.

* U organizaciji Zavičajnog udruženja Srba „Korijeni“ iz Sombora i Sportskog saveza grada Sombora, pod pokroviteljstvom grada Sombora, biće održano Bogojavljensko plivanje za Časni krst. Ova manifestacija se održava 7. put i iz godine u godinu postaje sve bolje organizovana i uspešnija. Program počinje danas u 12 časova na gradskom kupalištu „Štrand“.

* U sredu, 24. januara, startovaće besplatni  programi Sportskog saveza grada Sombora, Školice sporta „Sportić“, za decu od 3 do 6 godina i „Roditelj dete“, za decu od 2 do 4 godine koji vežbaju sa roditeljima. Treninzi će biti održavani u Sokolskom domu ponedeljkom i sredom i to „Roditelj – dete“ od 16.30 do 17.10, „Sportić“ od 17.15 do 17.55. Školicu vode stručna lica,  profesori sporta i fizičkog vaspitanja, Radovan Rašković i Predrag Mandić.

* JKP „Parking servis Sombor“ obaveštava građane da je promenjen broj telefona službe za uklanjanje, transport i čuvanje vozila. Novi broj službe za uklanjanje, transport i čuvanje vozila JKP „Parking servis Sombor“ je 025/5460-606.

* U Somboru će za vikend dežurati Centralna apoteka na Vencu Vojvode Radomira Putnika 27.

* U Somboru i okolini za vikend promenljivo vreme. Danas nas očekuje pretežno sunčano, a sutra kišovito i uz moguć sneg u večernjim satima. Temperatura će se kretati u intervalu od jutarnjih 0 do maksimalnih dnevnih 6 stepeni. Duvaće povetarac zapadnog pravca brzinom do 2 m/s, dok će relativna vlažnost vazduha iznositi oko 98%. U ponedeljak nas očekuje sunčano, ali znatno hladnije vreme.

* Nivo Dunava kod Bezdana juče je iznosio 265 cm, kod Apatina 348 cm i kod Bogojeva 331 cm.

 


REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Hair by Dusica

Bunjevačko prelo 2018

Robna kuca MILANO

Perfect Vision

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Welnes centar Banja Junaković

D KOmerc - Hundai
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .