22 01 2019 / 16:44

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
utorak, 06 februar 2018 15:41

Apatin u

projektu Vlade Švajcarske


 

 

 

Apatin je jedna od 45 lokalnih samouprava u celoj Srbiji koja je izabrana da učestvuje u projektu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“. Projekat zajednički sprovode Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo finansija, kao i Stalna konferencija gradova i opština. Na javno raspisanom konkursu prijavile su se čak 92 opštine, od kojih je izabrano 45 sa najboljim prijavama. Cilj projekta je da se unaprede baze podataka o nekretninama i proširi obuhvat poreza na imovinu.

„U prvoj fazi projekta u Apatinu će uskoro početi da rade popisivači na terenu. To su ljudi iz vaše opštine, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koji će obilaziti domaćinstva i upoređivati da li se realno stanje na terenu slaže sa poreskom prijavom koju građani plaćaju za porez na imovinu. Oni će raditi šest meseci, a njihove zarade i ostali porezi biće plaćeni iz budžeta Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju“, objasnila Jelena Holcinger, viši menadžer na projektu „Reforma poreza na imovinu“.Dogovor je da na svakih 5.000 stanovnika dolazi po jedan popisivač. Takođe, opštinama je ostavljeno da same odluče da li će oni raditi šest meseci u kontinuitetu ili sa povremenim prekidima. Prvih pet opština koje budu najbolje u proširenju obuhvata poreza na imovinu podeliće nagradni fond od milion franaka, koji je takođe obezbedila Vlada Švajcarske.

„Merićemo performanse opština za 2018. godinu. Odnosno, koliko će ove godine uspeti da popišu nekretnina koje su bile van poreske evidencije i naplate porez na imovinu. Ali, naravno, bez podizanja cena. Opština koja bude bila najbolja dobiće 333.000, druga 250.000 švajcarskih franaka. Novac će morati da potroše isključivo na infrastrukturne projekte“, kaže Jelena Holcinger.

Jedan od kriterijuma za nagradu, u ovoj fazi projekta, biće i kategorija „dobro upravljanje“. Odnosno, koliko su opštine uključile svoje građane u proces odlučivanja gde će se i na koji način trošiti novac koji oni plaćaju kroz porez na imovinu. Ova vrsta poreza je inače čist prihod lokalnih samouprava, plaćaju ga građani i u celosti ostaje lokalnim samoupravama.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Robna kuca MILANO

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .