24 01 2020 / 08:14

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right

 Štampa El. pošta
NOVOSTI - JUTARNJE VESTI
petak, 24 januar 2020 00:00

Ovih dana u Somboru i okolini…

 • Grad Sombor osvojio 4.mesto u takmičenju „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“
 • Održana je redovna sednica Saveta za bezbednost Grada Sombora - bezbednosna situacija u Gradu Somboru povoljna
 • 44. Međunarodni sajam peradarstva i Državni šampionat sitnih životinja Srbije počinje danas i trajaće do 26. januara u somborskoj Gradskoj hali
 • Otvarajuća konferencija projekta „Enabling Development of Sustainable Cross-Border Clusters“  održaće se danas sa početkom u 11 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Sombora
 • Edukaciju o korišćenju digitalnih tehnologija za preduzetnice i potencijalne preduzetnice danas u Sali Regionalne privredne komore Sombor
 • Poljoprivredna stručna služba Sombor u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad organizuje danas stručni sastanak sa poljoprivrednicima
 • Fudbalska ekipa “Radnički 1912”, član Srpske lige grupa Vojvodina, koju predvodi trener Ivan Gvozdenović, počela na Gradskom stadionu pripreme za početak drugog dela takmičenja
 • Danas jutro vedro ali sa temperaturom u minusu, a tokom dana uglavnom sunčano. Temperatura će se kretati u intervalu od jutarnjih -8 do maksimalnih dnevnih 6 stepeni

 

 • Grad Sombor osvojio 4.mesto u takmičenju „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“.Sombor je ostvario 180.34 plaćanja platnim karticama na šalterima Uslužnog centra Gradske uprave na 10 000 stanovnika. Plasmanom na četvrto mesto u takmičenju „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ grad Sombor je osvojio internet prezentaciju „U službi građana“ po uzoru na internet prezentacije Vlade Srbije. Prvo mesto osvojila je opština Priboj sa ostvarenih 287,24 plaćanja na 10 000 stanovnika. Takmičenje „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ organizovano je u okviru kampanje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije 2019/20. sa ciljem da se ojača svest građana o prednostima i mogućnostima korišćenja kartica kao lakšeg i sigurnijeg načina plaćanja u odnosu na gotovinu.

 

 • Održana je redovna sednica Saveta za bezbednost Grada Sombora. Sednici je predsedavala gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović. Načelnik Policijske uprave Sombor Saša Dmitrašinović je ovom prilikom obrazlažući Informaciju o stanju bezbednosti za 2019. godinu, istakao da svi parametri na osnovu kojih se ona ocenjuje, govore u prilog činjenici da je bezbednosna situacija u Gradu Somboru povoljna, a da policijski izveštaji u poslednjih pet godina pokazuju smanjenje broja izvršenih krivičnih dela opšteg kriminaliteta i veću efikasnost policijskih i pravosudnih organa u rasvetljavanju krivičnih dela. Nakon diskusije, Savet je doneo zaključak da na teritoriji Grada Sombora za 2019. godinu povećan broj migranata nije uticao na ukupnu bezbednosnu situaciju na teritoriji Grada Sombora, odnosno da bezbednost nije bila ugrožena više u poređenju sa prethodnim godinama, i u tom smislu svaka služba je adekvatno uradila svoj deo posla.

 

 • 44. Međunarodni sajam peradarstva i Državni šampionat sitnih životinja Srbije počinje danas i trajaće do 26. januara u somborskoj Gradskoj hali „Mostonga“. Zvanično otvaranje zakazano je za 13 časova.Najavljen rekordan broj učesnika i preko 3500 izloženih eksponata. Takođe najavljen je povratak na sajam sekcija “teraristika i akvaristika”  i  uvođenje naziva manifestacije Memorijal “Prim. dr Zoran Parčetić – Nona.” Svi đaci somborskih škola  dobili besplatne ulaznice.

 

 • Otvarajuća konferencija projekta „Enabling Development of Sustainable Cross-Border Clusters“  održaće se danas sa početkom u 11 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Sombora. Radi se o međunarodnom Interreg IPA CBC projektu Hrvatska Srbija. Pored domaćina čelnika Grada Sombora i predstavnika svih partnera u projektu, konferenciji prisustvuje Nj. E. Sem Fabrici - Ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Davor Skočibušić – predstavnik  Zajedničkog Sekretarijat Programa prekogranične saradnje.

 

 • Edukaciju o korišćenju digitalnih tehnologija za preduzetnice i potencijalne preduzetnice organizuju zajedno udruženja  „Promocija zdravog života” i „Klub na kub” danas u Sali Regionalne privredne komore Sombor sa početkom u 11 časova. Edukacija je u okviru projekta „Digitalno, a ne digitronom” ima za cilj da ženama preduzetnicama olakša poslovanje i pomogne u razvoju njihovih preduzeća, dok potencijalnim preduzetnicama omogućava da na što lakši i brži način registruju svoju firmu, kao i da saznaju o novim zanimanjima vezanim za IT sektor. Predavanja će održati Zoran Bulatović  direktor RPK Sombor, Sofija Bajić  predsednica udruženja „Promocija zdravog života” i Jeka Đapić ispred Udruženja „Klub na kub”. O novim zanimanjima u digitalnom svetu govoriće Elizabeta Stanimirov, poslovni konsultant,  Dušan Obradović, direktor Gradske agencije za saobraćaj Kragujevac govoriće o digitalizaciji gradskog prevoza a Lidija Arsenin, ekspertkinja za društvene mreže održaće predavanje na temu „Digitalne tehnologije u marketingu i promociji”. Projekat finansira Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

 

 • Poljoprivredna stručna služba Sombor u saradnji sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad organizuje danas stručni sastanak sa poljoprivrednicima na kojem će se razgovarati o proizvodnji strnjina u 2019.godini, stanju ozime pšenice , pšenice, ječma i uljane repice , zatim o primeni Nmin metoda u 2020 godini, kao i o preporukama za setvu jarih strnina za proleće 2020.godine.

 

 • Odeljenje za obrazovanje Gradske uprave grada Sombora obaveštava građane da će se u periodu od 5. do 20. februara vršiti evidentiranje za upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2020/2021. godinu. Dete starosti od šest do šest i po godina (po želji roditelja) može da se upiše u prvi razred nakon provere spremnosti za polazak u školu, takođe, dete starosti od sedam i po godina, koje zbog bolesti ili nekih drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred nakon provere znanja. Upis u gradske osnovne škole realizovaće se u Odeljenju za obrazovanje (soba 226 a, drugi sprat Županije), radnim danima od 7:30 do 15 časova. Prijavljivanje dece u naseljenim mestima roditelji/staratelji obaveljaju u osnovnim školama, svakim radnim danom do 15 sati. Škole će, po završetku evidentiranja, pisanim putem obavestiti roditelje o terminima upisa i proveri spremnosti dece za polazak u školu.

 

 • Svetosavska svečanost u holu Pedagoškog fakulteta u Somboru biće priređena u ponedeljak, 27. januara, sa početkom u 11 časova. Nakon Svetosavske himne i pozdravne reči dekana prof. dr Željka Vučkovića uslediće tradicionalna Svetosavska beseda. O liku i trajanju dela Svetog Save u našem vremenu govoriće prof. dr Saša Marković. Uz prigodne kompozicije koje će izvesti hor studenata Pedagoškog fakulteta uz dirigentsku palicu prof. dr Biljane Jeremić, stihove akademika Ljubomira Simovića govoriće dr Nataša Gojković i studenti Miroslava Palalić, Anja Bojat, Sanja Boloban i Bogdan Popov. Već nekoliko godina unazad svetosavske svečanosti su u znaku pesništva naših najvećih pesnika. Ove godine odabrana je poezija akademika Ljubomira Simovića, poezija dubokog pamćenja koja oslonjena na folklornu tradiciju uspostavlja i živ, dinamičan dijalog sa starim srpskim pesništvom i srednjovekovnom istorijom. Simovićeva poezija nas povezuje sa antičkom Grčkom, Vizantijom, Svetom gorom i Hilandarom. Svečanost je scenski uobličio prof. dr Milivoje Mlađenović.

 

 • Fondacija “Ana i Vlade Divac” raspisala je konkurs“Možemo i mi” za projekte neformalnih grupa građana i organizacija civilnog društva iz opština u Srbiji ko je su najviše pogođene izbegličkom krizom – Sombora, Šida i Obrenovca. Cilj projektaje da se kroz aktivnostilokalnih formalnih i neformalnih organizacija rešavaju problemi stanovništva u ovim opštinama, stvara prostor za zajedničke aktivnosti migranata i lokalnog stanovništva i unapređuje životu oblasti kulture, zdravlja, sporta, bezbednosti, ekologije itd. Ideja je da se kroz učešće što većeg broja građana i građanki u ovim aktivnostima podstiče inkluzija, ravnopravnost i nediskriminacija, ali i neguje humanost, volonterizam i filantropija. Fondacija Ana i Vlade Divac konkurs pod sloganom „Možemo i mi“ realizuje u okviru projekta „Podrška stanovništvu u zajednicama pogođenim izbegličkom krizom u Srbiji“ uz podršku Fondacija za otvoreno društvo (Open Society Foundations). Konkurs je otvoren do 31. januara 2020. godine, a informacije o konkursu dostupne su na www.divac.com/mozemoimi.

 

 • Mesna zajednica Sivac, Turistička organizacija opštine Kula i opština Kula organizuju prvi „Čvarak fest“, takmičenje u spremanju čvaraka u Sivcu, koji će se održati u subotu, 1. februara. Takođe, svi koje posete „Čvarak fest“ biće u prilici da probaju i kupe ovaj vojvođanski specijalitet. Organizatori ističu da su za sve učesnike pripremili bogat nagradni fond, a posetiocima obećavaju interesantan zabavni program.

 

 • U toku javna raspravu o nacrtu Odluke o javnoj rasveti na teritoriji grada Sombora i ona traje do 27.januara, nakon čega će nadležno odeljenje održati javnu prezentaciju 27.januara od 10 do 11 časova u sobi 142 zgrade Županije, Trg Cara Uroša broj  1. Svi zainteresovani građani svoje predloge i komentare za nacrt Odluke o javnoj rasveti na teritoriji grada Sombora mogu da dostave u pisanom obliku na adresu: Odeljenje za komunalne delatnosti, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora, Trg Cara Uroša broj 1, 25000 Sombor, ili u elektronskom obliku na Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli   najkasnije do 27.01.2020. godine.

 

 • U toku je Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja sredstvima iz budžeta grada Sombora u 2020. godini. Konkurs traje do 30. januara ove godine. Za ovu svrhu grad je izdvojio sredstva u iznosu od 16.000.000,00 dinara. Najmanji iznos koji se odobrava po projektu je 10.000,00 dinara, a najveći 8.000.000,00 dinara. Pravo učešća imaju mediji čiji se medijski sadržaj distribuira na teritoriji grada Sombora, a koji su upisani u Registar medija Agencije za privredne registre i pravno lice/preduzetnik koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja koji se emituju na teritoriji Grada Sombora, a koji je upisan u Registar medija. Učesnik može da konkuriše samo sa jednim projektom.

 

 • Fudbalska ekipa “Radnički 1912”, član Srpske lige grupa Vojvodina, koju predvodi trener Ivan Gvozdenović, počela na Gradskom stadionu pripreme za početak drugog dela takmičenja. Prvoj prozivci prisustvovalo oko 30tak fudbalera od kojih je 9 novih igrača. Po rečima trenera iz ekipe je otišlo nekoliko igrača, ali od novih se očekuje poboljšanje, posebno u napadačkim redovima. Želje i ambicije su da se popravi plasman iz prvog dela a najvažniji cilj je stvoriti tim koji će u skorijoj budućnosti biti kandidat za viši nivo takmičenja tj Prvu ligu Srbije. Početak takmičenja je 7.mart i do tada radiće se u Somboru na Gradskom stadionu i biće odigrano 6 pripremnih utakmica. Podsetimo posle prvog dela i odigranih 15 utakmica somborska ekipa ostvarila je po 5 pobeda, poraza i nerešenih rezultata i sa 20 bodova nalazi se na 20.mestu na tabeli. Prva na tabeli je ekipa “Železničar” iz pančeva sa 41 bodom, 8 ispred drugoplasirane ekipe “Bačka 1901” iz Subotice , dok su na začelju “Hajduk 1912” iz Kule sa 11 I “Dunav” iz Starih banovaca sa 8 bodova.

 

 • Na osnovu Statuta Sportskog saveza grada Sombora, Zakona o sportu i Pravilnika o izboru sportiste grada Sombora, Upravni Odbor Sportskog saveza grada Sombora raspisuje JAVNI  POZIV za prikupljanje predloga za izbor sledećih vrsta priznanja: Godišnja priznanja u olimpijskim i neolimpijskim sportovima najuspešnijim sportistima, ekipama i trenerima: najuspešniji sportista: pionir i pionirka,  najuspešniji sportista: kadet i kadetkinja, najuspešniji sportista: junior i juniorka, najuspešniji sportista: senior i seniorka, najuspešnija ekipa i najuspešniji trener. Posebna priznanja dodeljuju se : u kategoriji „Školski sport“ - Osnovne škole, najuspešniji pionir i pionirka, najuspešniji nastavnik-profesor, najuspešnija škola, Srednje škole, najuspešniji omladinac i omladinka, najuspešniji professor, najuspešnija škola, u kategoriji sportista sa invaliditetom, najuspešniji pojedinac, najuspešnija ekipa, u kategoriji veteran, u kategoriji rekreativaca, u kategoriji za vrhunski sportski rezultat ostvaren u sportskim organizacijama van teritorije grada Sombor, Gran –prix i Nagrada za životno delo : Priznanje za doprinos i razvoj sporta u gradu Somboru. Prijave (popunjeni obrasci) se podnose od dana objavljivanja na sajtu SSG Sombora do 26.01, lično u kancelariji Sportskog saveza grada Sombora ili poštom na adresu: Venac voj. Petra Bojovića 11, 25000 Sombor. Predlog za izbor najboljih u 2019. godine, mogu dati sportske organizacije, granski sportski savezi, škole, sporski radnici i pojedinci na obrascu propisanom Pravilnikom. Pravilnik i obrasci za izbor sportiste grada Sombora za 2020. godinu se mogu preuzeti sa sajta SSG Sombora i u kancelariji Sportskog saveza grada Sombora, Venac voj. Petra Bojovića 11, Sombor. Sve dodatne informacije se mogu dobiti lično ili na telefon 025/ 436 – 787.

 

 • ED Sombor obaveštava da danas od 9 do 14 časova struje neće imati domaćinstva na područje trafostanice  ''12.Vojv.udarne brigade'',NN izvod ''Mite Cenića''kao  i na području trafostanice „Dinarska“, NN izvod „Mite Popovića i deo Dinarske“,   i to zbog postavljanja PTT instalacije u ulici M.Cenića.

 

 • U Somboru u petak 24.januara  kao i prethodnih dana jutro vedro ali sa temperaturom u minusu, a tokom dana uglavnom sunčano. Temperatura će se kretati u intervalu od jutarnjih -8 do maksimalnih dnevnih 6 stepeni. Duvaće umereni južni vetar brzinom do 2 m/s, a prosečna vlažnost vazduha biće oko 80%.  Po najavi meteorologa za vikend možemo očekivati malo oblačnije ali i toplije vreme. Južni vetar će doneti temperature iznad 0 u jutarnjim časovima  a tokom dana biće i do 15 stepeni..
 


REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2020 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .