21 01 2020 / 17:36

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
Štampa El. pošta
NOVOSTI - SOMBOR
utorak, 13 avgust 2019 15:43

U somborskoj bolnici

prvi put urađena

laparoskopska operacija

 


 

U Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović" u Somboru po prvi put je urađena laparoskopska operacija kojom se odstranjuje završni deo debelog creva zajedno sa malignim tumorom. Ovakvu operaciju je klasičnom operativnom tehnikom prvi put izveo pre 111 godina Ernest Miles u Engleskoj, i od tada predstavlja "zlatni standard" za operaciju malignog tumora završnog dela debelog creva.

Uz manje modifikacije, klasičnom operativnom tehnikom, Milesova operacija se radi u većini hirurških kuća u Srbiji, a laparoskopski samo u nekoliko. Hiruršku ekipu koja je uradila ovu operaciju u Somboru činili su : operater primarijus dr. Božidar Vukmirović, asistenti dr. Andrej Šimon i dr. Bojan Đurica, anesteziolog dr. Iris Elezović i instrumentarka Ana Lamoš.

Iz somborske bolnice poručuju da izvođenje ove laparoskopske operacije, kao i ostlih laparoskopskih operacija na debelom crevu  u proteklih godinu i nešto više ne bi bilo moguće ostvariti bez svesrdne podrške načelnika hirurškog odelenja dr. Siniše Zarića te direktora bolnice dr. Dragana Rastovića i njegovog zamenika, dr. Darka Kosanovića, koji su nabavkom nove laparoskopske opreme stvorili potrebne uslove za uspešno izvođenje novih laparoskopskih procedura na debelom crevu.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2020 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .