22 04 2019 / 05:12

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right


NOVOSTI - JUTARNJE VESTI
subota, 20 april 2019 00:00

Ovih dana u Somboru i okolini


* Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslaviće danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. Srećan Uskrs !

* Zavičajno udruženje Srba "Korijeni" u Somboru organizuje tradicionalnu radionicu farbanja vaskršnjih jaja u nedelju 21. aprila na praznik Cveti u 15 časova u sali Srpske čitaonice "Laza Kostić". Ove godine Vaskršnji sabor je posvećen obeležavanju 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve. “Korijeni” pozivaju sve đake i njihove nastavnike i učitelje da im se priključe.  . Obezbeđen je osnovni materijal i jaja. Najuspeliji radovi biće izloženi na izložbi Vaskršnjih jaja, na trgu Svetog Đorđa na sam praznik Vaskrsa u nedelju 28. aprila od 9 časova, a istog dana od 11 časova organizuje se i tradicionalna "Tucijada". Sve ove aktivnosti su deo manifestacije Vaskršnjeg sabora čiji je organizator Zavičajno udruženje Srba "Korijeni". Koordinator programa je mr Vlada Đurković.

* Međunarodni festival cveća u Somboru biće održan od 23. do 27. aprila . U organizaciji Dušana Kontića na glavnoj gradskoj ulici, raznovrsno saksijsko i baštensko bilje, kao i prateću oprema za bašte i terase, ponudiće izlagači iz cele Srbije i okolnih zemalja, a svi oni koji žele da kupe novo cveće i zelenilo, manifestaciju će moći da posete od 8 do 20 sati. Zainteresovani za učešće na festivalu, dodatne informacije mogu dobiti na broj telefona organizatora manifestacije, (064/164-0180).

* Promocija knjige Svetislava Basare “Atlas pseudomitologije” (Službeni glasnik, 2018) održaće se 23. aprila sa početkom u 18 sati na Dečijem odeljenju Gradske biblioteke. U organizaciji Gradske bilioteke o knjizi će govoriti ispred izdavača knjige Petar Arbutina i sam autor Svetislav Basara

* Anja Petrović osnivačica “Tesla Metamorfoze” i trenutno jedini predavač na svetu održaće besplatno predavanje o lečenju “Teslinim talasima” u utorak 23.aprila, u Domu Učenika u Somboru sa početkom u 18 časova. Uz detaljno objašnjenje o “Tesla Metamorfozi” takođe će biti i pokazana praktična primena uživo.

* “Pick up something” je naziv druge samostalne izložbe fotografija autora Milana Đurđevića, koja će biti otvorena  23. aprila u Maloj galeriji KC “Laza Kostić” Sombor, sa početkom u 19h. Fotografije su nastale na Karibima i dočaravaju život lokalnog stanovništva iza turističkog paravana.

* Dan Vojske Srbije biće obeležen Svečanom akademijom u  Kasarni “Aerodrom”, u utorak, 23. aprila. Na taj dan je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji e bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

* Promocija knjige i TV serije “Salaši za Vas” Miroslava Božine održaće se u utorak 23.aprila u 18 časova u prostorijama Udruženja penzionera Sombor. O knjizi TV seriji govoriće prof. Branislav Ćurčiž i sam autor, a salašarske pesme i bećarce izvešće harminikaši Jovan i Milorad Lukić. U knjizi i seriji predstavljena su 4 salaša : “Dida Hornjakov”, “Naš Salaš”, “mijićev salaš” i “Salaš sedam dudova”.

* Povodom 90 godina od smrti Arčibalda Rajsa biće održana projekcija dokumentarno-igranog filma "Čujte, Srbi - Arčibald Rajs"  u utorak 23. aprila u amfiteatru Pedagoškog fakulteta u Somboru . Film predstavlja svedočanstvo o životu švajcarskog profesora univerziteta i publiciste, koji je bio veliki prijatelj srpskog naroda u najtežim vremenima ratnih iskušenja od 1914. do 1918. godine. Nakon projekcije uslediće razgovor sa rediteljem filma Goranom Vukčevićem. Početak je u 19 časova, a ulaz je slobodan.

* Kulturni centar "Laza Kostić i Karmelićanska crkva organizuju koncert "Stabat Mater" (Giovanni Battista Pergolesi), koji će se održati u sredu, 24. aprila, u crkvi Svetog Stjepana kralja (Ištvana) u Somboru (Karmelićanska crkva), sa početkom u 18h. Đovani Batista Pergolezi (Giovanni Batista Pergolesi) je bio italijanski kompozitor, violinista i orguljaš. Bio je jedan od najvažnjih kompozitora bufo opere. Za svog veoma kratkog života komponovao je deset opera, veliki broj oratorijuma, kantata, trio sonata i koncerata. "Stabat Mater" je jedno od njegovih najpoznatijih dela, komponovano 1736. godine, u poslednjim nedeljama Pergolezijevog života. Delo je našlo svoju primenu i na filmskom platnu. Korišćeno je u mnogobrojnim filmovima od kojih su najpoznatiji "Farinelli" i "Amadeus". Na koncertu u Somboru će učestvovati: Jana Jovanović – sopran, Nataša Rašić – mecosopran i Marija Družijanić – orgulje

* Profesionalni vozači neće moći upravljati motornim vozilima od 1.1.2020. godine ni u domaćem saobraćaju, bez kvalifikacione kartice vozača.U prostorijama Auto-moto kluba "Magnet CV" doo mogu se podneti zahtev za izdavanje sertifikata o stručnoj kompetentnosti i zahtev za kvalifikacionu karticu vozača. Potrebni dokumenti za izdavanje su: lična karta, vozačka dozvola, fotografija i uplata od 6.080,00 dinara.  Zahtev se može podneti i elektronskim putem, ali je neophodn doći na šalter zbog skeniranja dokumenata. zakonski rok za izdavanje je 30 dana od dana podnošenja zahteva, a važnost kartice je 5 godina. Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

* Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora nastavlja redovne mesečne kontrole komunalnog reda u somborskim selima. Po rasporedu sledeća kontrola se vrši 23. aprila u Gakovu i Rastini, 24.4. u Bezdanu i  25.4. u Bačkom Bregu i Kolutu.

* Košarkaški klub „Joker“ u poslednjem kolu Play off takmičenja u Muškoj regionalnoj ligi grupa Sever sinoć u Karađorđevu pobedio ubedljivo domaću ekipu sa 106 : 78 i sada se čeka rezultat meča koji se igra u nedelju u Novom Sadu, gde „Sloboda“ dočekuje „Dunav 2014“ iz Apatina. “Sloboda NS”  je sada druga i ima bod manje od “Jokera” ali sa pobedom oni postaju prvaci.

* U 22.kolu Vojvođanske lige Sever  u fudbalu “Radnički” Sombor u subotu na Gradskom stadionu bio  domaćin ekipi  “BSK” iz Bačkog Brestovca i odigrao nerešeno 4 : 4  a “Sloga”  u Čonoplji remizirala , 1- 1, sa ekipom “Budućnost” iz Mladenova. Lider na tabeli “Radnički 1912” gostuje danas ekipi “Mladost” u Turiji.

* U 21.kolu Druge rukometne lige Sever drugo plasirana ekipa MRK “Somborelektro” ide u nedelju na “vruć” teren u Pančevo ekipi koja je na četvrtom mestu. Prva ekipa na tabeli , koja ima 3 boda prednosti u odnosu na somborce dočekuje trećeplasiranu ekipu “Slavija” iz Novog Sada. Dueli između 4 najbolje ekipe pokazaće da li je ovaj raspored prava slika odnosa snaga rukometnih drugoligaša

* ŽRK “Ravangrad”, igra u nedelju u Somboru važnu utakmicu sa ekipom “Laki” iz Crvenke. Pobeda je neophodna za opstanak u prvoligaškom društvu, tj odvajanje od poslednje ekipe. “Somborke” su pretposlednje na tabeli a spada iz lige samo jedna ekipa. Meč počinje u 19 časova, ulaz je besplatan a podrška “Ravangradu” je itekako potrebna.

* Zatvoreni bazen u Gradskoj hali „Mostonga“ za građanstvo radiće do četvrtka, 25. aprila. Plivački i vaterpolo klubovi svoje trenažne procese na zatvorenom bazenu nastaviće još i tokom meseca maja, po unapred dogovorenom rasporedu

* Tradicionalna akcija "Mesec čistoće 2019"  nastavlja se u utorak 23.aprila kada su na redu sledeće ulice „Batinska“, „Stanka Paunovića“, „Slobodana Bajića“, „Jurija Gagarina“, „Vlaha Bukovca“, „Blagoja Parovića“, „Gavrila Principa“, „Jasna poljana“, „Banijska“, „Dinarska“, „Igmanska“, „Romanijska“, „Lovačka“, „Omladinska“, „Janka Veselinovića“ i „Bezdanski put“

* Preduzeće „Oris“doo iz Sombora sprovodi do 19. maja, akciju suzbijanja krpelja na zelenim površinama u gradu i svim naseljenim mestima opštine Sombor. Tretmanom će biti obuhvaćene zelene površine unutar naseljenih mesta: parkovi, igrališta, groblja, kao i šetališta i izletišta van naselja. Ujedno se obaveštavaju i pčelari da je u periodu vršenja tretmana potrebno da zaštite ili izmeste svoje košnice.

* Prema rečima meteorologa danas, jutarnja temperatura oko 10, a maksimalna dnevna do 20 stepeni. Tokom celog dana sunčano uz umeren severni povetarac koji će duvati brzinom od 3 do 6 m/s dok će prosečna vlažnost vazduha biti 55%. Slično vreme će se zadržati i tokom vikenda.

 
NOVOSTI - SOMBOR
petak, 19 april 2019 16:38

Pripadnici

katoličke veroispovesti širom

sveta danas obeležavaju

Veliki petak.

Čestitku povodom

predstojećeg

Uskrsa uputio je

Josip Pekanović, župnik...

 

video prilog

 
NOVOSTI - SOMBOR
petak, 19 april 2019 16:31

30 godina OŠ "Dositej Obradović"

 

video prilog

Opširnije...
 
NOVOSTI - VOJVODINA
petak, 19 april 2019 16:29

70 miliona dinara

za realizaciju 23 projekta

 

Opširnije...
 
NOVOSTI - SOMBOR
petak, 19 april 2019 16:24

Lazareva subota - Vrbica

 

Opširnije...
 
NOVOSTI - UDRUŽENJA GRAĐANA
petak, 19 april 2019 16:13

Uskršnja radionica

Bunjevačkog omladinskog centra

 

video prilog

Opširnije...
 
NOVOSTI - UDRUŽENJA GRAĐANA
petak, 19 april 2019 16:11

Pripreme za Uskrs

 

video prilog

Opširnije...
 
NOVOSTI - APATIN
petak, 19 april 2019 16:09

Završetak građevinskih radova

u ulici Petefi Šandora


Opširnije...
 
NOVOSTI - UDRUŽENJA GRAĐANA
petak, 19 april 2019 16:07

Obuka za volontere:

"Kako prepoznati zlostavljano

ili zanemareno dete, ..."

 


Nova grupa mladih volontera i aktivista Somborskog edukativnog centra, prošla je kratku obuku tokom koje su upoznati sa Politikom za zaštitu i sigurnost dece i mladih u programima organizacije.

Na toj radionici, volonteri su dobili odgovore na sledeća pitanja: Kako prepoznati zlostavljano ili zanemareno dete i  šta učiniti ukoliko postoji sumnja da je dete zlostavljano ili zanemareno, kome prijaviti?

Somborski edukativni centar je usvojio ovu politiku još 2013. godine, a osnovna svrha Politike jeste da zaštiti decu i mlade korisnike programa Somborskog edukativnog centra, ali i one koji rade sa decom i mladima.

Ovu radionicu je vodila referentkinja za zaštitu i sigurnost dece i mladih Somborskog edukativnog centra, Milica Lugumerski.

 
NOVOSTI - SOMBOR
petak, 19 april 2019 16:04

Poetsko veče posvećeno

Lazi Kostiću i 110 godina

pesme Santa Maria dela Salute

 

Opširnije...
 
NOVOSTI - SOMBOR
petak, 19 april 2019 15:58

Proširenje Katoličkog groblja

 

Opširnije...
 
NOVOSTI - UDRUŽENJA GRAĐANA
petak, 19 april 2019 15:55

Tradicionalna radionica

farbanja vaskršnjih jaja

 

Opširnije...
 
NOVOSTI - POZORIŠTE
petak, 19 april 2019 15:54

"Tartif" najbolja predstava

na festivalu u Zrenjaninu

 

Opširnije...
 
NOVOSTI - VOJVODINA
petak, 19 april 2019 15:51

Opštinska smotra dečjeg

muzičko folklornog stvaralaštva

 

Opširnije...
 
NOVOSTI - SPORT
petak, 19 april 2019 15:40

MRK "Somborelektro" i

ŽRK "Ravangrad"

 

Opširnije...
 
NOVOSTI - SPORT
petak, 19 april 2019 15:33

22.kolo Vojvođanske lige Sever


Opširnije...
 
NOVOSTI - SOMBOR
petak, 19 april 2019 15:19

Servisne informacije

 

Opširnije...
 
« PočetakPrethodna12345678910SledećaKraj »

Strana 1 od 995
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Pergamona Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .