19 09 2019 / 13:35

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
Ovih dana u Somboru i okolini... PDF Štampa El. pošta
JUTARNJE VESTI
Napisao RTV "SREĆE" Sombor   
četvrtak, 19 septembar 2019 00:00

* Prva obuka za davaoce državne pomoći na nivoima lokalne samouprave održana u sredu u Velikoj sali zgrade Županije. Obuka je organizovana u okviru Projekta podrške Komisiji za kontrolu državne pomoći, koji se finansiran iz IPA 2014. Eksperti iz oblasti državne pomoći održali su prezentacije i prisutne upoznali sa najznačajninim pravilima za dodelu državne pomoći i procedurama koje treba da sprovedu kako bi sredstva koja se dodeljuju bila zakonito dodeljena. Na obuci su zaposleni u Gradskoj upravi u Odeljenju za privredu, turizam i LER i U Odeljenju za finansije imali priliku da se upoznaju sa postojećim zakonodavstvom iz oblasti državne pomoći u Republici Srbiji i sa pravilima koja postoje u Evropskoj uniji.

* Crveni krst Sombor u saradnji sa partnerima iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine danas  organizuje redovnu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će se odvijati u terminu od 9 do 12        časova u prostorijama Centra za edukaciju Crvenog krsta Sombor na adresi Apatinski put broj 19. Akciji dobrovoljnog davanja krvi mogu da se priključe svi zdravi punoletni građani do navršenih 65 godina života.

* U kasarni „ Aerodrom “ Sombor u petak  20.septembra u 11 časova, vojnici na služenju vojnog roka generacije „septembar 2019“  koji vojni rok služe u našoj jedinici i kadeti 144. klase Vojne akademije, položiti vojničku zakletvu.

* U toku je Evropska nedelja mobilnosti a kampanja ove godine nosi naziv „Pešačite sa nama!“. Grad Sombor i ove godine učestvuje u Evropskoj nedelji mobilnosti sa nizom organizovanih aktivnosti, u vidu javnih časova fitnesa, podele svetlosnih setova za bicikliste, merenja šećera u krvi i krvnog pritiska, kajakaških tura uz edukacije i sportskih aktivnosti i edukacija za najmlađe. Gradska uprava poziva somborce da se uključe u neke od ovih aktivnosti, a pre svega da u petak 20. septembra, kada se obeležava „Dan bez automobila u gradu i opštini“, podrže manifestaciju tako što će ići pešice, biciklom ili nekim drugim prevoznim sredstvom koje nije automobil.

* Gradska uprava obaveštava građane daje  prilikom uspostavljanja jedinstvenog upravnog mesta u Somboru omogućeno da prilikom podnošenja poreske prijave poreza na imovinu fizičkih lica, svi podaci o prenosu vlasništva  istovremeno budu dostavljeni i javnim komunalnim preduzećima – pružaocima usluga od opšteg interesa na teritoriji Grada Sombora. Tu spadaju komunalna preduzeća "Vodokanal", "Čistoća", "Energana" i "Vodovod" iz Bezdana.  Za ovu uslugu potrebno je samo da građani na šalteru 3 i 4 Uslužnog centra Gradske uprave grada Sombora potpišu izjavu kojom će dati saglasnost da lokalna poreska administracija dostavi dalje potrebne podatke javnim komunalnim preduzećima. Na ovaj način vlasnik nepokretnosti ne bi morao da posebno prijavljuje promenu vlasništva na nepokretnosti svim javnim komunalnim preduzećima čije komunalne usluge koristi, već bez odlaska u javna komunalna preduzeća ažurira  podatke vezane za nepokretnost.

* Drugi Sajam za penzionere održaće se u Somboru, u petak 20. septembra u Sportskom centru “Soko”. Pripadnici starije generacije na ovogodišnjem Sajmu imaće priliku da obave niz besplatnih pregleda, da se upoznaju sa brojnim medicinskim i farmakološkim preparatima, da se informišu o radu institucija namenjenih njima, kao i da uživaju u zabavnom delu programa. Organizator je Gradsko udruženje penzionera uz podršku Grada Sombora. Prijatelj i partner Sajma je Opšta bolnica „Dr Radivoj Simonović“ Sombor, koja će posetiocima omogućiti besplatne preglede: snimanje EKG aparatima, merenje krvnog pritiska, edukaciju za samopregled dojki, kao i dve tribine na teme bliske starijoj populaciji na kojima će učestvovati lekari specijalisti. Sajam počinje u 10 časova i traje do 15 časova.

* U skladu sa akcijom organizovanja besplatnih preventivnih pregledau nedelju, 22. septembra, u periodu od 8 do 16 časova, Opšta bolnica Dr Radivoj Simonović organizuje grupu preventivnih pregleda. Svi pregledi obavljaće se u prizemlju zgrade Hirurškog bloka: EKG i merenje krvnog pritiska obavljaće se u hirurškom endoskopskom kabinetu a ORL pregled na Odeljenju za uho, grlo i nos. Pacijenti koji se odluče za preventivni pregled glikemije (merenje nivoa šećera u krvi) ne treba da doručkuju. Preglede mogu obaviti svi zainteresovani građani kao i oni građani koji nemaju regulisano zdravstveno osiguranje.

* Prema rang listi opština i gradova koji se takmiče u akciji  „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“,  za period od 1. jula do 15. septembra Grad Sombor je na 4. mestu, sa procentom uspešnosti 64,99% (broj plaćanja karticom na šalteru na 10.000 stanovnika).  Podsetimo, takmičenje još traje a za glavnu nagradu - dečije igralište u vrednosti 20.000 evra u konkurenciji je 60 gradova. a pet lokalnih samouprava koje budu imale najveći broj transakcija dobijaju besplatno novi portal, po uzoru na internet prezentaciju Vlade Srbije „U službi građana“, koja podrazumeva dvosmernu komunikaciju sa građanima. Organizatori takmičenja su Kancelarija za IT i eUpravu i NALED, uz podršku kompanija Visa i Mastercard.

* Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović poziva sve somborce da se uključe, doniraju i pridruže kampanji povodom “Nacionalnog dana davanja” pod nazivom „Škola dobrih ljudi“ koja ima ima za cilj da nas sve podstiče na važnost zajedničkog davanja i ulaganja u zajednicu u kojoj živimo.Svoj doprinos akciji pruža se podrškom Fondacije Gimnazije „Veljko Petrović“  jednoj od tri partnerske organizacije koje prikupljaju sredstva za nabavku inovativnih učila za poboljšanje kvaliteta nastave u školama. “Kroz ulaganje u obrazovanje i davanje najmlađima postavljamo temelje plemenitosti za buduće generacije i oživljavamo bogatu filantopsku tradiciju našeg društva”…kaže se u pozivu gradonačelnice. Cilj je prikupiti oko 890.000,00 dinara. Svoje donacije za novi IT kabinet u gimnaziji ,,Veljko Petrović’’ možete uplatiti putem sms-a, na broj 4540. Cena poruke iznosi 100 dinara.

* Raspisan je konkurs za dodelu 35 gradskih stipendija za studente u školskoj 2019/2020. godini. Prijave na konkurs za gradsku stipendiju mogu podneti studenti akademskih i strukovnih studija prvog i drugog stepena koji su državljani Srbije, imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora, pohađaju fakultet čiji je osnivač Republika Srbija i čije je sedište u Srbiji.Jedan od uslova koji studenti moraju ispuniti je i da su na režimu finansiranja iz Republičkog budžeta, da nisu apsolventi i nisu u radnom odnosu, kao i da  nisu navršili 26 godina. Osim uspeha tokom školovanja, prema kriterijumima za dodelu gradske stipendije  bodovaće se i deficitarnost struke.Prijave na konkurs podnose se na posebnom obrascu, uz svu propisanu dokumentaciju i predaju na šalterima 11 i 12 Gradskog uslužnog centra. Konkurs je otvoren od 16. septembra do 16. oktobra tekuće godine.

* Nadležna Komisija raspisala je konkurs za dodelu priznanja „Avram Mrazović“, koje se dodeljuje prosvetnim radnicima iz ustanova obrazovanja sa sedištem na teritoriji Grada Sombora. Konkurs je otvoren od 16. septembra do 16. oktobra 2019. , a prijave mogu podnositi osnovne i srednje škole i predškolska ustanova za vaspitače, nastavnike i profesore iz svoje ustanove i to na osnovu predloga nadležnog organa predškolske ustanove, odnosno nastavničkih veća osnovnih i srednjih škola. Učesnici konkursa osim prijave, podnose i obrazloženje o  ostvarenim  rezultatima  u obrazovno-vaspitnom radu. Prijava sa obrazloženjem podnosi se na šalterima 11 i 12 Gradskog uslužnog centra.

* Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora nastavljadanas vršenja komunalno-inspekcijskog nadzora u naseljenim mestima i u septembru. Prema planu, kontrola komunalnog reda danas je u Stanišiću i Riđici, a 24.9. posećuje se B. Breg i Kolut, 25.9. Čonoplja i Telečka i 26.9. Bezdan. Kontakt sa Odeljenjem inspekcije i komunalne policije građani mogu da ostvare i mimo redovnih poseta selima i to na telefon: 025/468-241, putem elektronske pošte na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , pisanim putem redovnom poštom na adresu: Odeljenje inspekcije i komunalne policije, Trg cara Uroša 1, 25000 Sombor, kao i posredstvom mesne zajednice.

* Gradska uprava otvorila Javni poziv za primanje predloga za priznanje „Oktobarska nagrada“. Ovo priznanje se dodeljuje pojedincu kao nagrada za rezultate u višegodišnjem radu od značaja za Grad Sombor. Obrazloženi predlozi u zatvorenim kovertama dostavljaju se lično u Uslužnom centru Gradske uprave grada Sombora, ili putem pošte na adresu: Trg Cara Uroša 1. Odeljenje za duštvene delatnosti,  Komisija za sprovođenje postupka za utvrđivanje predloga za dodelu povelje i nagrade, sa naznakom „Predlog za Oktobarsku nagradu-ne otvarati“. Prijavljivanje traje do 20. septembra 2019. godine.

* Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Sombor ove nedelje posreduje za sledeća radna mesta : Profesor psihologije, kuvar, referent obrade dokumentacije, vozač teretnjaka, komercijalista na terenu, prodavci, trgovac ribom sa umećem čišćenja ribe, taksi vozači, doktor medicine i čuvar.

* Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavilo je da će na šalterima Pošta Srbije u petak, 20. septembra 2019. godine početi isplata dečjeg i roditeljskog dodatka, novčane socijalne pomoći, dodatka za negu i pomoć drugog lica, novčane naknade za rad hranitelja i naknade za izdržavanje korisnika na porodičnom smeštaju za avgust 2019. godine.

* Udruženje „Klub na kub” u saradnji sa Crvenim krstom Sombor organizuje u subotu, 21. septembra, u 17 sati besplatnu obuku prve pomoći za roditelje i one koji tek planiraju to da postanu. Roditelji će naučiti kako da pravilno, bezbedno reaguju i pruže prvu pomoć u slučaju neželjenih situacija. Besplatna praktična i teorijska obuka za pružanje prve pomoći kod dece biće održana u prostorijama Crvenog krsta

*  Književno veče Hrvatskog književnog društva, organizuje Kulturni centar Sombor u nedelju, 22. septembra u "Des Arts" kafeu u Somboru, sa početkom u 17 časova. Svoj rad će predstaviti Valerio Orlić iz Rijeke - predsednik društva, kao i književnici-psenici, Siniša Matasović iz Siska i Zvonimir Grozdić iz Zagreba.

* Predsednica Skupštine grada Sombora Ljiljana Tica zakazala je 37. sednicu Skupštine za 25.septembar. Odbornici će razmotriti i odlučivati o 15 pitanja iz delokruga rada Skupštine, između ostalog o izveštaju o izvršenju Odluke o budžetu grada Sombora za 2019. godinu - za period  januar-jun, predlog Odluke o prvom rebalansu odluke o budžetu grada Sombora za 2019. godinu,  predlogu Odluke o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete, te o predlogu rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o drugim izmenama i dopunama Statuta Doma zdravlja "dr Đorđe Lazić" Sombor, kao i o predlogu rešenja o davanju saglasnosti na pravilnik o radu JKP "Čistoća" Sombor.

* Knjiga Čedomira Janičića “Et in Arcadia ego” predstaviće se somborcima u  sredu, 26. septembar, u 18 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke Zbirka sadrži 14 priča nastalih u većem vremenskom rasponu koji obuhvata period tranzicije, kraj jugoslovenske Arkadije i početak novog, umreženog doba. Janičić radi kao muzejski savetnik istoričar umetnosti Gradskog muzeja Sombor. Pored toga se bavi pisanjem i objavljuje svoje radove u časopisima proze i poezije. Nagrađivan je i zastupljen u mnogim književnim zbornicima.

* Zbornik radova, pod nazivom  „Zločin u Sirigu 13. aprila 1941. godine – geneza, simbol, posledice” biće predstavljen  u Svečanoj sali Županije, u petak 27. septembra, u 18 časova. Prisutnima će se u ime izdavača obratiti istoričar i književnik dr Milan Micić, muzejski i naučni savetnik dr Drago Njegovan i gospodin Dragoljub Vujović - predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 19121918. njihovih potomaka i poštovalaca „Vidovdan” – Sirig. Oni će detaljno govoriti o  pojedinačnim radovima u knjizi i pitanjima ratnih dobrovoljaca, njihovoj kolonizaciji i stradanju u Drugom svetskom ratu, kao i o sudbinama porodica i pojedinaca stradalih u zločinima u Sirigu 13. i 14. aprila 1941. godine.  Program će voditi dr Isidora Popović.

* Filip Krajinović se pobedom u drugom kolu teniskog turnira u Mecu plasirao u četvrtfinale. Filip je do novih 45 bodova stigao pobedom nad Fernandom Verdascom iz Španije i to preokretom. Posle izgubljenog prvog seta naš teniser je dobio sledeća dva i sada u narednom meču za ulazak u polufinale, koji se igra u petak, čeka boljeg iz meča Lorenco Sonego - Lukas Pui.

* Počeo 19. ciklus Besplatne sportske rekreacije u Gradu Somboru za žene. Projekat sportske rekreacije u cilju javnog zdravlja se realizuje od 2010. godine pod pokroviteljstvom Grada Sombora, a realizuje ga Sportski savez grada Sombora, kako u gradu, tako i u naseljenim mestima. U prostorijama MZ „Nova Selenča“ Besplatna sportska rekreacija za žene se održava ponedeljkom u 18 časova i sredom u 19 časova.

* Sportski savez grada Sombora obaveštava da, u sredu 25. septembra startuje novi ciklus Besplatne školice sporta „Sportić“ za decu od 3 do 6 godina. Školicu vode stručna lica – profesori sporta i fizičkog vaspitanja, Radovan Rašković i Predrag Mandić. Ciljevi programa su uključivanje što većeg broja dece u sport, podsticanje pravilnog motoričkog, biološkog i mentalnog razvoja deteta, pažljivo i stručno odabranim sadržajima. “Sportić” će se održavati ponedeljkom i sredom od 16:30 časova u Sokolskom domu (sala za borilačke sportove).

* Šestu po redu manifestaciju „Dame trče” organizuje Atletsko rekreativni klub “Somaraton” u nedelju, 29. septembra na šetalištu pored Somborskog “Štranda”. Dužina trke je 5 kilometara. Svaka dama koja istrči trku dobija učesničku medalju, dok će pet najbržih biti nagrađeno plaketama i poklonima partnera trke. Prijavljivanje za trku ”Dame trče – 2019” moguće je i elektronskim putem klupskog sajta. U okviru manifestacije „Dame trče“ održaće se i „Trka za srećnije detinjstvo“ pod pokroviteljstvom Crvenog krsta Sombor. Trka je dužine 500 metara i namenjena je svim našim klincima i klincezama. Svaki učesnik dobija medalju, a tri najbrže devojčice i dečaka dobijaju pehare. Učešće na obe trke je besplatno. Preuzimanje startnih brojeva i prijava je moguća do pred sam start trke. Sve dodatne informacije mogu se dobiti i putem email: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli i Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

* Pokret gorana Sombor u saradnji sa JP „Vojvodinašume“ 5. oktobra organizuje pešačenje kroz šume „Gornjeg Podunavlja“. Aktivnost se realizuje u okviru projekta „Od edukacije do akcije“, koji je kroz programe za mlade finansijski podržao grad Sombor.Šetnja specijalnim rezervatom „Gornje Podunavlje“ je namenjena je mladima od 16 do 25 godina, koji su raspoloženi za boravak u prirodi i šetnju dugu desetak kilometara, a edukatori i vodiči će ih edukovati o šumama i šumskim rasadnicima koje će moći da vide na ovom području, šumi kao posebnom biomu i njegovom značaju. Za učesnike su obezbeđeni su ručak i zabavni sadržaji, a učešće je besplatno. Polazak je zakazan za 9 sati, a prijave se primaju do 30. septembra putem mejla Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli Broj mesta je ograničen.

* Iz Elektrodistribucije obaveštavaju da danas, 19.septembra u Somboru zbog radova na električnoj mreži ostaju : u vremenu od 8 do 9,30 časova pojedina domaćinstva na području trafostanica ”U 15” i “Selenča 2”. Iz istih razloga bez struje su u vremenu od 9,30 do 11 časova pojedina domaćinstva na području trafostanica “A 17” i “A 20” dok će od 11 do 12,30 časova bez struje biti domaćinstva na području trafostanica “T 7” i “T 11”. Takođe, zbog planiranih radova na mreži u vremenu od 12,30 i 13.30 časova bez struje su pojedina domaćinstva na području trafostanice “Jaslice”.

* Prema najavi meteorologa jutro u četvrtak u Somboru uglavnom vedro ali sveže. Temperatura će se kretati  između 9 i 11 stepeni. Tokom dana će se zadržati vedro vreme i bez padavina sa maksimalnom temperaturom do 21 stepen. Duvaće umeren severni vetar brzinom od  4 do 6 m/s dok će prosečna vlažnost vazduha  40%.Slično vreme će se zadržati do kraja nedelje. Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za period od 18. septembra u 00,00 časova do 20. septembra u 00,00 časova. Na području Bačke 18. septembra na snazi je žuti meteoalarm. Očekuju se lokalne pojave grmljavina i padavine sa preko 10 litara po metru kvadratnom u periodu do tri sata

 


Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .