12 11 2019 / 07:15

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
Ovih dana u Somboru i okolini... PDF Štampa El. pošta
JUTARNJE VESTI
Napisao RTV "SREĆE" Sombor   
ponedeljak, 11 novembar 2019 00:00

Ovih dana u Somboru i okolini…

  • Grad Sombor i Savez udruženja boraca NOR-a obeležiće danas  75. godina od Batinske bitke, prigodnom svečanošću i polaganjem venaca na spomen obeležje na platou ispred Muzeja memorijalnog kompleksa Batinske bitke
  • Danas je 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu i republika Srbija ga od 2012. godine obeležava kao državni praznik, u znak sećanja na dan i trenutak kada je 1918. na snagu stupilo primirje u Velikom ratu
  • * Kulturni centar “Laza Kostić” i Udruženje građana “Ravangradsko proleće” dodeliće nagradu Venac slobode “Radomir Drakulić” pesniku Stevanu Vrebalovu. Uručenje nagrade u utorak, u Srpskoj čitaonici u Somboru
  • U Gradskom muzeju u utorak otvaranje izložbe, „Nauka za muzeje : praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja”
  • Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave, i u novembru vrši  komunalno-inspekcijski nadzor u somborskim selima
  • Grad Sombor u subotu bio domaćin 10.sportske manifestacije “Gradovi otvorenog srca” u kojoj učestvuju rekreativci Osijeka, Baje i Sombora
  • U Somboru danas jutro vedro i sveže sa temperaturom u intervalu od 4 do 9 stepeni a tokom dana promenljivo oblačno, ali bez padavina sa maksimalnom temperaturom do 16 stepeni

* Grad Sombor i Savez udruženja boraca NOR-a obeležiće danas 75. godina od Batinske bitke, prigodnom svečanošću i polaganjem venaca na spomen obeležje na platou ispred Muzeja memorijalnog kompleksa Batinske bitke. Batinska bitka je jedna od najvećih i najznačajnijih bitaka koje su se odigrale na području Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, u kojoj su pobedile jugoslovenske partizanske jedinice i snage sovjetske Crvene armije. Svečana manifestacija počinje u 11 časova na platou ispred Muzeja.


* Danas je 11. novembar – “Dan primirja u Prvom svetskom ratu”,  i Republika Srbija ga od 2012. godine obeležava kao državni praznik, u znak sećanja na dan i trenutak kada je 1918. na snagu stupilo primirje u Velikom ratu. Primirje u Prvom svetskom ratu je potpisano na današnji dan 1918. godine u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine. “Dan primirja” se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država-pobednica.


* Kulturni centar “Laza Kostić” i Udruženje građana “Ravangradsko proleće” dodeliće nagradu Venac slobode “Radomir Drakulić” pesniku Stevanu Vrebalovu. Svečana ceremonija uručenja nagrade koja se dodeljuje za negovanje rodoljubive misli biće održana u utorak, 12. novembra u Srpskoj čitaonici u Somboru, sa početkom u 19 časova. U programu će učestvovati profesor Branislav Ćurčić, pesnik David Kecman, slavodobitnik Stevan Vrebalov, kao i domaćini Vesna Paštrović, direktorka Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor, i prof. dr. Stojan Berber, predsedniok UG “Ravangradsko proleće”.


* Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave, utvrdilo je plan vršenja komunalno-inspekcijskog nadzora u somborskim selima tokom novembra meseca. Prema planu, kontrola komunalnog reda biće realizovana prema sledećem rasporeda : 12.11. Stapar i Doroslovo, 13.11. Čonoplja i Telečka, 14.11. Bački Monoštor, 19.11. Aleksa Šantić i Svetozar Miletić, 20.11. Kljajićevo, 21.11. Gakovo i Rastina, 26.11. Stanišić i Riđica, 27.11. Bački Breg i Kolut i 28.11. Bezdan. Kontakt sa Odeljenjem inspekcije i komunalne policije građani mogu da ostvare i mimo redovnih poseta selima i to na telefon: 025/468-241, putem elektronske pošte na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , pisanim putem redovnom poštom na adresu: Odeljenje inspekcije i komunalne policije, Trg cara Uroša 1, 25000 Sombor, kao i posredstvom mesne zajednice.


* Grad Sombor je raspisao javnu nabavku za rekonstrukciju zgrade Kuturnog centra „Laza Kostić“. Na objektu će biti izvedeni građevinski i građevinsko-zanatski radovi, radovi na vodovodu i kanalizaciji, radiće se mašinske i elektro instalacije, sistem dojave i zaštite od požara. Predviđen je i završetak radova na sanitarnim čvorovima, biće popravljeni zidovi sa kojih su se odvojili delovi maltera, biće izvršena popravka krovnog pokrivača, montirani oluci. Predviđeni su i radovi na instalacijama za dojavu i gašenje požara, sistema za grejanje i hlađenje. Rok za dostavljanje ponuda je 29. novembar. Javni poziv dostupan na sajtu Grada Sombora.


* Gradske uprave grada Sombora podseća obveznike – fizička lica, preduzetnike i pravna lica da 14. novembra 2019. godine dospeva četvrta rata po osnovu lokalnih javnih prihoda na teritoriji Grada Sombora za 2019.g.. Za sve potrebne informacije obveznici se mogu obratiti Odeljenju lokalne poreske administracije, šalter 2 i 3 Gradskog uslužnog centra (zgrada „Županija“) ili na telefone 025/468-203, 025/468-158  i 025/468-198.


* „Nauka za muzeje : praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja” je naziv izložbe kojoj će domaćin od 12. novembra do 14. decembra biti Gradski muzej Sombor . Na izložbi, biće prikazani rezultati analiza bioarheoloških istraživanja koje sprovode naučnici iz Instituta Biosens u Novom Sadu, angažovani na projektu BIRTH, prvom projektu u Srbiji koji je podržao Evropski istraživački savet, u saradnji sa kustosima Gradskog muzeja Sombor i Muzejske jedinice pri Narodnoj biblioteci „Branko Radičević” u Odžacima. Tokom trajanja izložbe u Gradskom muzeju Sombor biće održane radionice, u okviru kojih će deca analizirati ljudske i životinjske skelete i izrađivati keramičke posude, poput onih kakve su korišćene u praistoriji. Otvaranje izložbe je u utorak, 12. novembra u 18 sati.


* Promocija romana “Persson” (Laguna, 2019) Nikole Lekića održaće se u sredu, 13. novembar, u 18 časova, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki”. Domaćin večeri Nataša Turkić direktorica Gradske biblioteke a o knjizi govore književnik Branko Ćurčić I sam autor Nikola Lekić.


* Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru raspisali su konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina. Konkurs je namenjen autorima sa jednim izdanjem iza sebe, a cilj je da pomogne piscima mlađe generacije da prevaziđu tzv. problem druge knjige. Pravo da konkurišu imaju autori mlađi od 35 godina sa jednom objavljenom knjigom. Jedan autor može poslati više od jednog rukopisa. Konkurs je otvoren do 31. januara 2020. godine. Žiri u sastavu Branislav Živanović, Dragan Babić i Tamara Babić objaviće rezultate najkasnije do 1. marta 2020. godine. Nagrada, koja se sastoji iz povelje i štampanja nagrađenog rukopisa, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala u maju 2020. godine. Autor izabranog rukopisa biće lično obavešten. Ime pobednika konkursa biće objavljeno na sajtu Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i u relevantnim štampanim i elektronskim medijima.


* Kulturni centar "Laza Kostić" rapisao je konkurs za izbor izložbi koje će biti uvrštene u program Galerije Kulturnog centra i izbor radova malog formata realizovanih u svim vidodima vizuelnog izražavanja koje će biti uvrštene u program Male galerije Kutlurnog centra za izlagačku sezonu 2020. godine.  Pravo učešća na konkursu imaju profesionalni umetnici koji su prošli procesumetničkog obrazovanja i delovanja u kulturi, čije je delo, kroz angažman, doživelo umetničku verifikaciju. U okviru Konkursa za izbor izložbi koje će biti uvrštene u program Male galerije Kulturnog centra „Laza Kostić“, posebna pažnja se posvećuje autorima koji su na početku svog umetničkog angažovanja, studentima osnovnih, master i doktorskih studija svih smerova likovnih i primenjenih akademija. Prijave razmatra Stručni savet Galerije Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor. Konkurs je otvoren do 1. decembra tekuće godine. Naknadno poslate ili donete prijave neće biti uzete u razmatranje.


*  9. festival nauke ''Fizi bizi fest 8'' održaće se u 23. novembar ove godine . Program festivala ove godine obuhvata sledeće aktivnosti :  postavke naučno-eksperimentalnih radionica u kojima učestvuju somborski osnovci, srednjoškolci i  studenti, zajedno sa nastavnicima mentorima, naučno-popularna predavanja namenjena različitim uzrastima (satnica će biti pravovremeno objavljena. Festival je revijalnog karaktera. Celodnevni program Festivala nauke besplatno će moći da  posete svi zainteresovani mladi, deca, roditelji, ali i ostali građani, koji će imati  priliku da na najbolji način dožive nauku, uče i druže se uz naučno-popularna predavanja, eksperimente, radionice.  Centar za obrazovanje “Planeta” iz Sombora organizuje Festival sa ciljem da popularizuje nauku  među decom i mladima.


* U periodu od 17. do 19. novembra u Somboru će biti sniman jedan deo filma "Očevi slobode" u režiji Darka Bajića. Upravo za taj deo snimanje potreban je veći broj statista iz Sombora. Za učešće po danu plaća se 1.400 dinara.  Sve informacije dostupne su na facebook stranici "Statisti Sombor" ili se zainteresovani kandidati mogu javiti u messenger Somboru, saradniku na snimanju filma Joci Kolomparu.


* Grad Sombor u subotu bio domaćin sportske manifestacije “Gradovi otvorenog srca”. U takmičenju a pre svega druženju, koje se organizuje već pet godina i to po 10.put, učestvuju predstavnici gradova Osijeka ( Hrvatska), Baje ( Mađarska) i Sombora ( Srbija) a discipline su mali fudbal, basket, odbojka, stoni tenis, pikado i bowling.


* U 13.kolu Srpske lige Vojvodina u fudbalu ekipa FK “Radnički 1912” igrala u subotu u Banatskom Velikom Selu protiv ekipe “Kozara” i izgubila 2 : 1. FK “Radnički” istog dana u 13 sati na Gradskom stadionu u 13 kolu Vojvođanske lige Sever igrao sa ekipom “Mladost APA” iz Apatina i izgubio sa 2 : 0. u Čonoplji “Sloga” pobedila ekipu “Mladost” iz Bačkog Petrovca sa 3 : 0.


* Muški rukometni klub “Somborelektro” u okviru Prve lige Sever  u subotu u Šidu izgubio od ekipe “Radnički 1958” sa 37 : 28. RK “Sombor” u 8.kolu Druge lige Sever izgubio u Somboru od ekipe “Metalac” iz Futoga rezultatom 22 : 28.


* KK”Joker” u 6.kolu Druge regionalne lige u košarci u Somboru savladao  ekipu KK”Kikinda” 85 : 63.


* Počeo je 10. “Božićni šahovski turnir” u organizaciji HKUDa “Vladimir Nazor” Do 19. decembra šahovske partije igraće se svakog četvrtka u sportskoj prostoriji HKUDa u vremenu od 19 do 21 čas. Igra se dve partije po kolu, trajanje partije 30 minuta po igraču. Glavni sudija turnira Radomir Kovačić.


* Sportski savez grada Sombora počeo da sprovodi program “Besplatne rekreacija  u vodi” za građane grada Sombora. Program se realizuje u zatvorenim bazenima Sportskog centra „Soko“ u Somboru sa nedeljnom učestalošću od dva puta nedeljno utorkom i četvrtkom u vremenu od 16.30 do 17.30 časova.  Svi zainteresovani koji hoće i žele da se priključe programu mogu da se prijave putem telefona 025/436 – 787 ili dođu lično u prostorije Sportskog saveza.


* U toku su radovi na sanaciji trotoara u Pariskoj ulici. Predviđeno je da se radovi odvijaju u dve faze.U prvoj fazi planirana je sanacija desne strane ulice, od Venca vojvode Stepe Stepanovića ka ulici Laze Kostića, dok bi drugom fazom radova bili obuhvaćeni radovi na levoj strani ulice, pri čemu će dosadašnja asfaltna podloga biti zamenjena behaton pločama. Za vreme izvođenja radova Pariska ulica će biti otvorena za saobraćaj, ali dolazi do izmene režima parkiranja.


* JKP “Parking Servis Sombor” Sombor obaveštava građane da u skladu sa Odlukom o javnim parkiralištima na teritoriji Grada Sombora, povodom državnog praznika dana primirja u Prvom svetskom ratu, u ponedeljak dana 11.novembra neće vršiti kontrolu i naplatu parkiranja.


* Zbog državnog praznika – Dana primirja u prvom svetskom ratu koji se u Srbiji praznuje neradno, služba za sakupljanje i transport komunalnog otpada Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ Sombor u ponedeljak, 11. novembra neće raditi. Otpad iz somborskih ulica koje su na rasporedu iznošenja smeća za ponedeljak, biće odnešen u utorak, 12. novembra.


* Iz Sportskog centra „Soko“ Sombor su najavili da će zbog državnog praznika u ponedeljak, 11. novembra zatvoreni bazen u Gradskoj hali „Mostoga“ raditi samo za građanstvo i to od 9 do 21 sat. Treninzi klubova se neće održavati, tako da će kupači moći da uživaju u plivanju i u večernjim satima. Takođe je najavljeno, da zbog državnog praznika Gradska hala „Mostonga“ i „Sokolski dom“ u ponedeljak neće raditi.


* U Somboru u ponedeljak 11.novembra jutro vedro i sveže sa temperaturom u intervalu od 4 do 9 stepeni a tokom dana promenljivo oblačno, ali bez padavina sa maksimalnom temperaturom do 16 stepeni. Duvaće jugoistočni vetar brzinom od 1 do 4 m/s a prosečna vlažnost vazduha oko 70%. Po najavi meteorologa narednih dana temperatura u blagom porastu ali i oblačnost i možemo očekivati ponovo kišne dane.

 


Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .