17 10 2018 / 15:07

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
Ovih dana u Somboru i okolini PDF Štampa El. pošta
JUTARNJE VESTI
Napisao RTV "SREĆE" Sombor   
sreda, 17 oktobar 2018 00:00

Ovih dana u Somboru i okolini :

 


* Republički ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obišao u utorak kompaniju „Argiser“ u Aleksa Šantiću. Njemu se u obilasku polja zasađenih leskom, uz predstavnike italijanskog „Ferera“ pridružio i pokrajinski sekretar Vuk Radivojević, kao i somborska gradonačelnica Dušanka Golubović. Gosti su informirani o planovima razvoja kompanije, koja bi u sledećih šest godina trebala da indukuje čak 10.000 hektara novih zasada u Srbiji i da sa proizvodnjom od 25.000 tona učestvuje u srpskom društvenom bruto proizvodu sa 60 miliona evra.

* Evidentiranje dece za upis u predškolsku ustanovu za tekuću školsku 2018/2019. godinu na listu čekanja, počinje danas 17. oktobra. Evidentiranje se vrši svake srede od 14 do 17 časova u ulici Sportska bb u Somboru, u holu objekta “Bubamara”. Dokumentacija potrebna za celodnevni boravak treba da sadrži potvrde o zaposlenju oba roditelja, ličnu kartu na uvid, JMBG deteta kao i popunjenu prijavu u pedškolskoj ustanovi, odnosno u Vrtiću u Sportskoj ulici bb.

* Okrugli sto na temu "Zapošljivost osoba sa mentalnim smetnjama" održaće se 17.oktobra Gradskoj kući u Somboru sa početkom u 13 časova. Okrugli sto organizuje “Caritas Srbija” u saradnji sa Centrom za individualni razvoj i unapređenje društva – “PSIHOZON”Sombor, koji je član Mreže za mentalno zdravlje "NaUm"/Srbija i organizacija koja se kroz različite aktivnosti i na različite načine bavi pitanjima i problemima vezanim za mentalno zdravlje na teritoriji Grada Sombora. Okrugli sto se organizuje u okviru projekta “Human Right Promene -Human Rights PROmotion MEntal health NEtvork", finansiranog od strane Evropske unije kroz program Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava".

* Povodom obeležavanja Dana somborske Gimnazije "Veljko Petrović" danas u Gimnaziji sa početkom u 17 časova, biće organizovano predavanje "Uticaj ishrane i stila života na umne sposobnosti mladih". Predavač će biti dr Danijel Živanov.

* Poklon koncert  građanima Sombora „Nek se znade da Bunjevac živi“  organizuju večeras Skupština grada Sombora i UG „Bunjevačko kolo“ . Početak koncerta u Narodnom pozorištu Sombor, je u 19 časova. Nastupaće Narodni orkestar „Spomenari“, Tamburaški sastav Emila Antunića i Tamburaški sastav „Kulturica“. Ulaz je slobodan.

* U NSZ Filijalama ZB Okruga ove nedelje su u ponudi sledeća radna mesta. U Somboru : Radnici u cvećari, aranžiranje i prodaja cveća, Radnici u ugostiteljstvu, Prodavci, Administracija i Šivači. U Apatinu : Saradnici u prodaji kredita i Vozač viljuškara. U Kuli : Viši fizioterapeut, Medicinska sestra, Radnici na farmi svinja, Trgovci i Poljočuvar.

* Predstavnici Biciklističkog kluba “Sombor”, Robert Marton i Centra za razvoj zajednice “Link”, Jelena Štulić, posetili su Sigurnu kuću grada Sombora u cilju pronalaženja mogućnosti za zajedničko delovanje i saradnju, koja je otpočela biciklističkom vožnjom u znak podrške obolelima od raka.  Tokom razgovora sa rukovodiocem Sigurne kuće, Tamarom Savović, a na predlog Jelene i Roberta, ideja je da se svi zainteresovani građani i građanke pozovu i doniraju svoje stare, dotrajale i neupotrebljive ženske i dečije bicikle, koje bi majstor restaurirao i doveo ih u funkcionalno stanje, a zatim ih poklonili Sigurnoj kući u cilju lakše i brže mobilnosti štićenica u svakodnevnim aktivnostima. Za sva pitanja, građani Sombora se mogu javiti Biciklističkom klubu “Sombor” na broj telefona 063 77 67 611 i Centru za razvoj zajednice Link na broj 061 162 53 42.

* Otvoren je Javni poziv za finansiranje i sufinansiranje projekata, programa i manifestacija u oblasti kulture , i udruženja i druge organizacije iz oblasti kulture predloge projekata mogu predloge podnositi do 26. oktobra ove godine.Predlozi projekata, programa i manifestacija mogu se podnositi za: amatersko kulturno stvaralaštvo, književnost, muzičku, likovnu i vizuelnu umetnost i oblast kinematografije.Pravo da podnose predloge projekata, odnosno programa imaju udruženja i drugi subjekti u oblasti kulture, čije je sedište na teritoriji grada Sombora.Aplikanti predloge dostavljaju u zatvorenoj koverti na prijemnom šalteru Uslužnog centra Gradske uprave, ili kao preporučenu pošiljku redovnom poštom  na adresu: Grad Sombor, Trg cara Uroša 1, 25000 Sombor, sa naznakom: „Za Komisiju za izbor projekata, programa i manifestacija u oblasti kulture koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta grada Sombora u 2019. godini“.

* Predstavljanje romana „Kroz prstohvat cimeta“  Aleksandre Mihajlović, organizuje Gradska biblioteka organizuje  u petak, 19. oktobra , u 18 sati, u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke.

* Muzička  manifestacija „Vino i gitare“,  odnosno koncert kvalitetne zabavne muzike, održaće se 20. oktobra ove godine u somborskom Narodnom pozorištu, od 20 časova.  Naziv manifestacije upućuje na to da će se na koncertu izvoditi pesme koje su nastale pre više decenija i publika ih se rado seća a misija manifestacije je negovanje muzike iz našeg regiona i povezivanje umetnika iz regiona. Na koncertu će nastupiti Marko Žigmanović, koji je idejni tvorac i organizator manifestacije, klapa „Geta“ iz Orebića i pevači serijala „Nikad nije kasno“.  Organizaciju koncerta pomogao je i grad Sombor, a cena ulaznice u pretprodaji  je 800, a na dan koncerta 1.000 dinara.

* Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru raspisala konkurs pod nazivom „Golubić“ za najuspeliju priču. Konkurs je u okviru manifestacije XII „Veljkovi dani“, koji će se održati 22. i 23. novembra tekuće godine. Žiri "Golubića" će dodeliti, učenicima osnovnih i srednjih škola, po tri nagrade u tri kategorije a posebno se dodeljuje i „Gran pri – Golubić“,  za najuspeliju priču učenika osnovnih i srednjih škola.Tema za ovaj konkurs je slobodna, a jedan autor može da pošalje jednu priču. Ostale propozicije i pravila mogu se pronaći na zvaničnom sajtu Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki". Konkurs je  otvoren do subote, 20. oktobra ove godine.

* Program pod nazivom „SO-arheo 2012” organizuje Gradski muzej 25. i 26. oktobra  a povod je  obeležavanje  135. godišnjicu osnivanja. U četvrtak, 25. oktobra u 18 časova će biti otvorena izložba „SO-arheo 2012”. Na izložbi će biti predstavljeni rezultati zaštitnih arheoloških iskopavanja sprovedenih na trasi gasovoda u okviru gasifikacije Sombora i okolnih sela, od aprila do decembra 2012. godine. U petak, 26. oktobra od 12 časova će biti priređena dva predavanja. Predsednik Srpskog arheološkog društva dr Adam Crnobrnja će govoriti o podizanju svesti o značaju arheološkog nasleđa. Arheolozi i kustosi Gradskog muzeja Anđelka Putica i Viktorija Lakatoš će govoriti o arheološkom nasleđu na teritoriji Sombora, sa osvrtom na probleme ugroženosti arheoloških lokaliteta.

* Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman u Somboru 23. i 24. oktobra organizuje  dvodnevnu međunarodnu konferenciju pod nazivom „Migrantska kriza - odgovor institucija“. Konferencija će se održati, u Velikoj Sali u zgradi Županije. Konferencija će okupiti veliki broj učesnika iz zemlje i inostranstva – Bosne i Hercegovine, Mađarske, Nemačke i Makedonije. Odgovore na pitanja kako su lokalne, pokrajinske i republičke institucije odgovarale na izazove migrantske krize ponudiće predstavnici  policije, pravosuđa, vojske, Komesarijata za izbeglice i migracije, lokalnih samouprava, centara za socijalni rad, prosvete, kao i predstavnici akademske zajednice, te domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija.

* Konkurs za proširenje baze spoljnih ocenjivača projektnih  prijava u oblastima mladi i visoko obrazovanje u okviru “Erazmus +” programa objavljen je sajtu grada Sombora. Prema uslovima konkursa zainteresovani  kandidati trebalo bi da imaju najmanje tri godine profesionalnog iskustva u oblasti za koju se prijavljuju, da imaju iskustvo u rukovođenju, sprovođenju i ocenjivanju projekata koje su finansirali Evropska unija i drugi donatori.Kandidati bi trebalo da imaju iskustva u radu sa programima u okviru MS paketa, te da odlično poznaju engleski jezik. Rok za podnošenje prijava za spoljne ocenjivače”Erazmus+” projekata je 23. oktobar 2018. godine. U javnom pozivu Fondacije “Tempus” navodi se i da će zainteresovani kandidati koji su upoznati sa lokalnim kontekstom  u oblasti obrazovanja i mladih u Srbiji, kao i sa” Erazmus +”programom i drugim evropskim projektima,  imati  prednost prilikom odlučivanja o izboru spoljnih ocenjivača.

* Grad Sombor i ove godine sprovodi projekat „Participativno budžetiranje“ u okviru kojeg građani imaju mogućnost da svojim predlozima projekata kreiraju budžet za 2019. godinu. Upitnici za prikupljanje projektnih ideja biće, do 10. oktobra, dostavljeni svim domaćinstvima u gradu i somborskim selima, a biće dostupni i u Gradskom uslužnom centru, Trg cara Uroša 1, Sombor (prizemlje Županije). Svoje projektne ideje i predloge građani mogu dostaviti i popunjavanjem elektronskog  upitnika koji će  od 10. oktobra biti dostupan na ovom sajtu. Predlozi projekata trebalo bi da se odnose isključivo na objekte, odnosno potrebe, u nadležnosti GRADA, jer se finansiranje obezbeđuje iz sredstava budžeta ostvarenih naplatom poreza na imovinu. Kutije za prikupljanje predloga projekata biće postavljene u prostorijama svih gradskih i seoskih mesnih zajednica, a u pojedinim MZ i na drugim lokacijama. Osim u prostorijama MZ „Nova Selenča“,  kutije će biti postavljene i u  Domu penzionera u Gerontološkom centru, objektu PU „Vera Gucunja“ u Sportskoj ulici i  marketu „Aman plus“ (bivši „Samoizbor“). U MZ „Crvenka“, kutije će biti postavljene i u naselju „Goge“ u ulici Starine Novaka u prodavnici „MD“ i na Čonopljanskom putu u prodavnici „Stop šop“. U MZ „Stara Selenča“, građani će predloge projekata moći dostavljati i u Domu kulture u naselju Bukovac,  samoposluzi „“PerSu“ u ulici  Jovana Popovića i objektu Gerontološkog centra –  Dom za negu i stara  lica na Apatinskom putu. U MZ „Selenča“ kutije će biti postavljene i u prigradskim  naseljima –  Lugovo u prodavnici „Hermes 025“, Lugovo 58  i Žarkovcu u  pekari „Gracia“ u ulici Cara Lazara 17. U saradnji sa sekretarima mesnih zajednica, ukoliko bude potrebno,  kutije za prikupljanje predloga projekata, biće postavljene i na drugim lokacijama.

* U toku Kampanja Javnog komunalnog preduzeća "Čistoća" i Prihvatilišta za pse i mačke "Ne kupuj - udomi". Psi koji se nalaze u prihvatilistu su čipovani, vakcinisani protiv svih zaraznih bolesti, sterilisani i kastrirani. Ukoliko želite da udomite psa, možete posetiti prihvatilište svakog radnog dana i to od 7 sati ujutru do 19 časova.

* Preduzeće „Oris“ doo Sombor u saradnji sa „Ciklonizacija“ AD Novi Sad počelo da vrši Sistemsku deratizaciju na teritoriji svih mesnih zajednica Grada Sombora, u gradu i na selima. Suzbijanje štetnih glodara vrši se izlaganjem zatrovanog mamka čija je aktivna materija bromadiolon. Mamak je štetan ukoliko se proguta i otrovan za faunu odnosno domaće životinje. Protivotrov je vitamin K1. Zatrovani mamak će biti uručen ili postavljan u domaćinstvima, odnosno stambenim zgradama na za to predviđena mesta, a takođe će se tretirati i javne površine u naseljima kao što su deponije, grobljia, zelene površine i određeni javni objekti. U svim Mesnim zajednicama biće istaknuta Obaveštenja o sistemskoj deratizaciji putem kojih će građani biti informisani o akciji suzbijanja glodara. Mole se građani da sarađuju u akciji sistemske deratizacije i pridržavaju se priloženih uputstava, kako bi akcija bila što uspešnija. Sve informacije mogu se dobiti na telefone izvođača: Oris doo Sombor 025/515 50 55 i Ciklonizacija AD Novi Sad 021/ 641 23 22 .

* Do 30. novembra ove godine, u delu ulice Josifa Marinkovića i delu Gakovačkog puta, saobraćaj će se odvijati prema izmenjenom režimu zbog postavljanja instalacija za kanalizaciju otpadnih voda. Radovi se izvode u zelenom pojasu navedenih ulica i saobraćaj će se uglavnom odvijati bez većih zastoja, ali će  u periodu izvođenja radova saobraćaj  biti tehnički regulisan u vremenu od 7 do 15 časova. Izvođač radova je Javno komunalno preduzeće „Vodokanal“ i ono  ima obavezu da postavi privremenu saobraćajnu signalizaciju i opremu puta, kako u delu navedenih ulica, tako i u sporednim ulicama: Kanalskoj, Bosanskoj, Ratarskoj i Poljskoj, u skladu sa dinamikom radova i potrebom za izmenu režima saobraćaja.

* Odeljenje  inspekcije i komunalne policije  komunalno-inspekcijski nadzor, tokom oktobra, vršiće  prema sledećem rasporedu : 17. oktobar – Svetozar Miletić i Aleksa Šantić , 18. oktobar –  Gakovo i Rastina , 24. oktobar  –  Bački Monoštor , 25. oktobar –  Bački Breg i Kolut ,  31. oktobar –  Bezdan. U Odeljenju inspekcije i komunalne policije  ističu da građani kontakt sa inspekcijom i komunalnim policajcima mogu ostvariti i mimo redovnih poseta selima  posredstvom mesne zajednice, ili lično putem telefona broj: 025/468-241, putem elektronske pošte na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , kao i  pisanim putem redovnom poštom na adresu: Odeljenje inspekcije i komunalne policije, Trg cara Uroša 1, 25000 Sombor.

* Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, tokom ove nedelje vrše pojačanu kontrolu vozača teretnih vozila i autobusa. Saobraćajna policija, u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u saobraćaju, vrši i pojačanu kontrolu pravilne upotrebe tahografa i poštovanja propisa vezanih za vreme upravljanja vozilom.

* “Ulična trka – Sombor 2018” koju organizuju Sportski savez grada Sombora u saradnji sa Atletskim klubom “Maraton” povodom Dana oslobođenja grada Sombora biće održana u petak 19. oktobra, sa početkom u 16 časova na glavnoj ulici našeg grada. I ovogodišnja manifestacija će okupiti veliki broj predškolske dece, kao i veliki broj osnovaca i srednjoškolaca. Svi učesnici koji osvoje prva tri mesta biće nagrađeni medaljama i diplomama.

* Četvrtfinalni mečevi Područnog fudbalskog kupa Sombor su na programu u sredu, 24. oktobra, od 14.30 časova. Žrebom je odlučeno da se sastanu: “Hajduk 1912” – “Radnički 1912”, “Budućnost” (P) – “Bratstvo 1946”, “Mladost Apa” – “Sloga”, “Mladost” (BP) – “Crvenka”. Pobednici ovih mečeva igraće u polufinalu koje je kalendarom takmičenja predviđeno da se održi poslednjeg oktobarskog dana.

* 23. “Apatinski Dunavski polumaraton”, se održava 21.oktobra, i do sada za trke na 21,1 i 10 kilometara prijavljeno je  preko 650 takmičara i takmičarki iz više zemalja. Pored trka na 21,1 i 10 km, u saradnji sa Crvenim krstom Opštine Apatin u okviru manifestacije održaće se i trke za Srećnije detinjstvo.

* U toku 17. ciklus Besplatne sportske rekreacije za žene u gradu Somboru i naseljenim mestima. Termini: SOMBOR: Ponedeljak - 18h, Sreda - 19h, ČONOPLJA : Ponedeljak - Sreda - 21h, STAPAR: Ponedeljak - Sreda - 20h, STANIŠIĆ: Utorak - Četvrtak - 19h i RIĐICA : Utorak - Četvrtak - 20h

* Prema rečima meteorologa u sredu u Somboru sunčano vreme sa jutarnjom temperaturom od 9 stepeni, a maksimalnom dnevnom do 24 stepena. Duvaće povetarac brzinom oko 3 m/s, a prosečna vlačnost vazduha iznosiće 50%. U Somboru nas narednih dana očekuju slične temperature.

* Prema izveštaju RHMZ Srbije, nivo Dunava je u utorak  kod Bezdana  bio – 68 cm, kod Apatina - 17cm a kod Bogojeva - 12 cm.  Narednih dana vodostaj Dunava biće u blagom porastu.

 

* Od ponedeljka, 17. septembra, pa sve do 30. novembra ove godine, u delu ulice Josifa Marinkovića i delu Gakovačkog puta, saobraćaj će se odvijati prema izmenjenom režimu zbog postavljanja instalacija za kanalizaciju otpadnih voda. Radovi se izvode u zelenom pojasu navedenih ulica i saobraćaj će se uglavnom odvijati bez većih zastoja, ali će u periodu izvođenja radova saobraćaj biti tehnički regulisan u vremenu od 7 do 15 časova. Izvođač radova je Javno komunalno preduzeće „Vodokanal“ i ono ima obavezu da postavi privremenu saobraćajnu signalizaciju i opremu puta, kako u delu navedenih ulica, tako i u sporednim ulicama: Kanalskoj, Bosanskoj, Ratarskoj i Poljskoj, u skladu sa dinamikom radova i potrebom za izmenu režima saobraćaja.

* Raspisan je konkurs za dodelu 25 gradskih stipendija za studente u školskoj 2018/2019. godini.Prijave na konkurs mogu podneti studenti akademskih i strukovnih studija prvog i drugog stepena koji su državljani Srbije, imaju prebivalište na teritoriji grada Sombora, pohađaju fakultet čiji je osnivač Republika Srbija i čije je sedište u Srbiji. Jedan od uslova koji studenti moraju ispuniti je i da su na režimu finansiranja iz republičkog budžeta, da nisu apsolventi i nisu u radnom odnosu, kao i da nisu navršili 26 godina.Osim uspeha tokom školovanja, prema kriterijumima za dodelu gradske stipendije bodovaće se deficitarnost struke i to tako da će se najviše bodova (30) dodeliti studentima koji će po završetku studija steći zvanje – diplomirani informatičar-informacione tehnologije.Kao deficitarna struka, sa dodatnih 25 bodova, bodovaće se prijave studenata koji će po završetku studija steći zvanja: dipl. profesor matematike, dipl. defektolog – logoped, dipl. socijalni radnik i dipl. inženjer tehnologije-biotehnologija.Prijave na konkurs podnose se na posebnom obrascu, uz svu propisanu dokumentaciju i predaju na šalterima 11 i 12, Gradskog uslužnog centra, prizemlje „Županije“, Trg cara Uroša 1, Sombor. Rok za podnošenje prijava je 15. oktobar 2018. Godine. Sve informacije i prijave dostupne na sajtu Grada

* U ponedeljak 17.09., Nacionalna služba za zapošljavanje će isplatiti posebnu novčanu naknadu za AVGUST 2018. godine.

* U okviru prvog filmskog festivala Dunavsko-panonske regije „Porodica naroda” danas u 20 časova u N.Poyorištu Svečano zatvaranje Festivala - dodela nagrada i koncert Aleksandar Dujin Orkestra

* Iz štampe je ovih dana izašao Časopis za kulturu “Dometi proleće-leto, 2018.” dvobroj 172-173. Uređivanje časopisa potpisuju  Dragan Babić, Kajoko Jamasaki, Vojislav Karanović, Čedomir Janičić i Tamara Babić, te, kao glavni urednik, Saša Radojčić. Izdavanje ovog dvobroja časopisa za kulturu “Dometi” pomogli su Grad Sombor i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

* U Gradskom muzeju Sombor Izložba slika umetnice Anastazie David iz Holandije “A Fascinating reality - Čarobna stvarnost”. Umetnica će voditi kroz izložbu zainteresovane posetioce 29. septembra (subota) u 12 časova. Izložba će trajati do 5. oktobra.

* Javna rasprava o nacrtu odluke o subvencionisanju cena komunalnih usluga, trajaće do 17. septembra ove godine, a odluka će javno biti prezentovana 17. septembra, u sali 108, u zgradi Županije, u vremenskom periodu od 10 do 11 časova. Predloge, sugestije i komentare građani mogu dostaviti u pisanom obliku na adresu: Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave grada Sombora, Trg cara Uroša 1, 25000 Sombor i u elektronskom obliku na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , najkasnije do 17. septembra ove godine.

* Komunalni inspektori Gradske uprave grada Sombora u narednom periodu vrše proveru  registracije stambenih zajednica, odnosno proveravaju da li su izabrale i registrovale upravnike u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

* Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave grada Sombora, nastavlja vršiti kontrolu komunalnog reda u somborskim selima. Kontrola komunalnog reda vršiće se prema sledećem rasporedu : 18. septembar – Bački Breg i Kolut, 19. septembar Bezdan, 20. septembar – Bački Monoštor, 26. septembar – Svetozar Miletić i Aleksa Šantić i 27. septembar Gakovo i Rastina. Kontakt sa Odeljenjem inspekcije i komunalne policije građani mogu ostvariti i mimo redovnih poseta selima i to putem telefona broj: 025/468-241, putem elektronske pošte na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , pisanim putem redovnom poštom na adresu: Odeljenje inspekcije i komunalne policije, Trg cara Uroša 1, 25000 Sombor, kao i posredstvom mesne zajednice.

* Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv tridesetdvogodišeg muškarca, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari. Sumnja se da je on u zbornici Ekonomske škole i Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Odžacima polomio štampač, kolorifer, zvučnik, tastaturu i kućište računara. Na ovaj način školama je pričinjena materijalna šteta veća od 50.000 dinara.

*Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv dvojice maloletnika, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo krađa. Sumnja se da su oni zajedno sa jednim trinaestogodišnjakom iz automobila muškarca iz Sombora ukrali novac, mobilne telefone i ključeve. Na ovaj način, oštećenom je pričinjena materijalna šteta koja se procenjuje na oko 385.000 dinara

* Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova raspisao je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava porodicama sa troje ili četvoro dece, za rešavanje stambenog pitanja ili unapređenje uslova stanovanja. Pravo učešća na konkursu imaju bračne i vanbračne zajednice sa decom, kao i jednoroditeljske porodice kojima se počev od 1. januara 2018. godine rodi treće ili četvrto dete.Tekst konkursa i prijava dostupni su na sajtu Sekretarijata za socijalnu politiku www.socijalnapolitika.vojvodina.gov.rs. Rok za prijave je 15. oktobar 2018. godine.

* Veliki plesni koncert u okviru Međunarodnog plesnog festivala „Orijentalija“ će se održati u petak, 21. septembra u Svečanoj sali Mađarske građanske kasine sa početkom u 19h. U subotu, 22. septembra na istom mestu u isto vreme biće održano takmičenje u orijentalnom plesu u tri kategorije: solo deca, solo odrasli i kategorija grupa. Ovaj projekat sprovode plesna grupa „Inana“ i udruženje građana „ARTiFAKT“ iz Sombora uz podršku Grada Sombora a sve u okviru LAP-a za mlade za 2018. godinu.

* Četvrti po redu “Balkan Bowl” održava se od 14. do 16. septembra na stadionu “PIK“ kraj Velikog Bačkog kanala, a učestvovuju reprezentacije Slovenije, Hrvatske i Bugarske, kao i Savez američkog fudbala Vojvodine . Mečevi se igraju u seniorskoj kategoriji beskontaktne verzije fudbala, to jest u fleg fudbalu.

* FK „Radnički 1912“ u nedelju u Somboru igra sa „Bačkom“ iz Pačira a „Radnički“ ide u Adorjan na susret sa ekipom „Tisa“. Utakmice počinju u 16 časova

* Peta trka pod nazivom “Dame trče” u organizaciji Atletsko rekreativnog kluba “Somaraton” zakazana je za nedelju, 30. septembar sa početkom u 17 časova. Start i cilj trke je ispred Gradskog kupališta „Štrand” na Velikom Bačkom kanalu u Somboru, a dužina trase je pet kilometara. Učešće je besplatno za sve učesnice, a prijavljivanje za trku ”Dame trče – 2018” je moguće i elektronskim putem na klupskom sajtu. U okviru ove manifestacije održaće se i Trka za srećnije detinjstvo pod pokroviteljstvom Crvenog krsta Sombor. “Klinci i klinceze” će trčati trku od 500 metara, a svaki učesnik dobija medalju, dok će tri najbrže devojčice i dečaka dobijaju pehare. Trka startuje neposredno pre starta trke ”Dame trče”, a učešće na ovoj trci je besplatno – navode organizatori.

* Za vikend nas prema rečima prognostičara očekuje umereno oblačno vreme, bez vetra. Jutarnja temperatura iznosiće 14, dok će maksimalna dnevna dostići 26 podeok na celzijusovoj skali. Prosečna vlažnost vazduha biće oko 40%. Od ponedeljka nas ponovo očekuje sunčano i toplo vreme.

* Prema izveštaju RHMZ Srbije, nivo Dunava je u subotu kod Bezdana bio +7 cm, kod Apatina 50 a kod Bogojeva 58 cm. Narednih dana vodostaj Dunava bić
 


Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .