11 12 2018 / 02:35

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
Ovih dana u Somboru i okolini.... PDF Štampa El. pošta
JUTARNJE VESTI
Napisao RTV "SREĆE" Sombor   
ponedeljak, 10 decembar 2018 00:00

Ovih dana u Somboru i okolini…..

 

 

* 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava obeležiće se danas u Narodnom pozorištu . Na Maloj sceni Narodnog pozorišta pozorišne performans na ovu temu izvodiće mladi iz Zapadnobačkog okruga u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje Sonta. Performansi su nastali u okviru projekta „Interkulturalno pozorište ruralne Bačke“. Ovaj projekat realizuje uz podršku Evropske omladinske fondacije Saveta Evrope. Tom prilikom biće predstavljeni rezultati projekta, a program počinje u 18 sati. Ulaz je besplatan.

* Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je raspisala nagradni konkurs “Evropski dnevnik” za kreativne i inovativne radove  u četiri kategorije. Poziv je otvoren za sve srednje škole u Srbiji  do 21. februara 2019. Promocija konkursa će biti održana u ponedeljak 10. decembra u Gradskoj biblioteci "Karlo Bijelicki" u Somboru,  od 11 do 12h. Publikaciju Evropski Dnevnik 2018-2019 i dodatne informacije o aktuelnom konkursu možete pogledati na sajtu: www.evropskidnevnik.rs

* U toku je trodnevni seminar u u okviru projekta “YOUr Past, Present, Future” koji organizuju Somborski omladinski BOOM u partnerstvu sa “Youth for Peace” iz Sarajeva i “MAYAA” iz Podgorice.  Cilj seminara je edukacija mladih na teme diskriminacije, konstruktivne transformacije sukoba, ljudskih prava, govora mržnje i izgradnja mira gde  mladi kroz diskusiju sa svojim vršnjacima proširiju svoja znanja, i na kritički način osvrću se na navedene teme.

* Grad  Sombor,  Somborski  edukativni centar i  Somborski omladinski Boom upućuju poziv mladima  do  30  godina  sa  teritorije  Grada  Sombora,  na  trodnevnu  obuku pod  nazivom “Jačanje  kompetencija  za  radni  angažman  u  organizacijama  civilnog  društva”. Obuka  će  se  održati u  periodu  od 14.  do  16.  decembra 2018.  godine  u  Omladinskom  klubu  Grada  Sombora.

* Turistička ponuda Sombora, ali i celog Zapadnobačkog okruga, u narednih nekoliko meseci biće prilagođena slepim i slabovidim osobama. Predviđeno je da bude ukupno 30 turističkih tačaka u Somboru, Apatinu, Bačkom Monoštoru, Sonti, Bezdanu i Telečkoj, a na četiri mesta će biti postavljeni posebni uređaji koji će slabovidim i slepim osobama omogućiti bolji doživljaj i približavanje svega onoga što Zapadnobački okrug nudi. Razvijanje ove specifične turističke ponude u Somboru i okolini deo je projekta "Visitus" kao IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Hrvatska od 2014. do 2020. godine. "Visitus" zajednički realizuju Grad Sombor, Opština Erdut u Hrvatskoj i Institut ekonomskih nauka Republike Srbije, a osim u Zapadnobačkom okrugu, biće mapirane turističke tačke i u Osiječko-baranjskoj županiji u Hrvatskoj.

* JKP ''Parking Servis Sombor'' Sombor obaveštava korisnike parkirališta da pravo na besplatnu parking kartu za trudnice ostvaruju sve trudnice, odnosno roditelji budućeg deteta sa prebivalištem na teritoriji grada Sombora. Besplatna parking karta za trudnice izdaje se na period od 9 (devet) meseci od datuma izdavanja. Sve informacije mogu se dobiti na broj telefona 423-000.

* Počinju „Dani italijanskog filma u Somboru“ . Do 14. decembra u Maloj sali KC biće prikazano pet ostvarenja iz italijanskog kinematografskog opusa . Program realizovan zahvaljujući saradnji Grada Sombora i Kulturnog centra sa Italijanskim institutom za kulturu iz Beograda i Italijanskim kulturnim centrom "Piazza Italia" iz Subotice. Festival počinjedanas u 20h  filmom „Opušteno” (Scialla, 2011) u režiji Frančesko Brunia. PROGRAM

* Prva premijera Narodnog pozorišta Sombor u sezoni 2018/2019. godine biće predstava za decu po tekstu Miodraga Milovanova "Konjski zubić u našega cara". Predstavu je režirala Đurđa Tešić. Premijera je zakazana za subotu, 15. decembar, na Velikoj sceni sa početkom u 11 časova. U predstavi igraju Sofija Mijatović, Srđan Aleksić, Aleksandar Ristoski i Lea Jevtić.

* MRK “Somborelektro” u 13.kolu okviru Druge lige Sever u Somboru pobedio ekipu “Metalac” iz Futoga retultatom 35:31. Somborska ekipa se nalazi sada  na 2.mestu Lige sa bodom manje od prvoplasirane ekipe "Potisje Pletex" iz Ade.

* KK “Joker” u okviru 10.kola Druge regionalne lige Sever izgubio na svom terenu od KK “Spartak” Subotica 79:88 (Q1 – 27:25, Q2 – 30:16, Q3 – 8:24, Q4 – 14:23). Ovo je bio prvi poraz somborskih “jokera” ove sezone tako da se i dalje nalaze na prvom mestu lige. U 11.kolu “Joker” sledeće nedelje putuju u Srbobran.

* Suzana Filipović članica ARK ''Somaraton'' pobedila u maratonu u ženskoj konkurenciji na 7. Reciklažnom maratonu u Novom Sadu. Tijana Kabić je u ženskoj konkurenciji u polumaratonu osvojila drugo mesto, a Bojana Marić u istoj trci istrčala je svoj lični rekord i zauzela šesto mesto. Učešće muških “somaratonaca” obeležio najstariji član Arpad Šarkezi (1948) koji je istrčao 100.maraton u svojoj karijeri. Polumaraton su istrčali i Lazar Rišar, Milan Kovačić, Željko Graovac, Atila Sič, Miloš Stambolija i Vesna Bjelan.

* Prema rečima meteorologa danas nas očekuje posle kišne noći, oblačno vreme sa sunčanim intervalima i povremenom slabom kišom. Jutarnja temperatura će se kretati oko 4 a maksimalna dnevna 8 stepeni . Duvaće zapadni  vetar, brzinom od 2 do 6 m/s, dok će vlažnost vazduha biti oko 85%. Za naredne dane meteorolozi predviđaju slično vreme.

 

 

 

 

 


Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .