14 11 2019 / 22:07

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
petak, 05 septembar 2014 15:26

ЛАЗА КОСТИЋ

И ПРАВОСЛАВЉЕ

ПРЕДАВАЊЕ ЛАЗА КОСТИЋ И ПРАВОСЛАВЉЕ

Фондација „Лаза Костић“ и Црквена општина Сомбор организовали су у четвртак у Сомбору предавање на тему „Лаза Костић и православље – Историјске чињенице и духовно расуђивање“. Предавач је био презвитер др Оливер Суботић управник Центра за проучавање и употребу савремених технологија Архиепископије београдско-карловачке.
У свом излагању, предавач је изложио чињенице о развоју вере код др Лазе Костића и о њеној дубини коју је доживео на врхунцу своје делатности, што се најбоље види у покајно-молитвеном односу према Богородици израженом кроз песму “Санта Мариа делла Салуте”. Према речима предавача, Лаза Костић је својом жртвом за српски народ, односом према православним светињама и генезом стваралаштва јасно показао којој вери припада. Костић је рођен на Света Три Јерарха што има мистичку конотацију када се упореде знање, беседнички дар и бриљантан књижевни стил које је као дар Божији добио управо по примеру тих светитеља истакао је између осталог у предавању презвитер др Оливер Суботић.
(покривање Лаза костић)
Подсетимо Фондација „Лаза Костић“ је основан 1991. године у Лондону, поводом 150-годишњице рођења једног од највећих српских песника деветнаестог века др Лазе Костића. Оснивач Фонда „Лаза Костић“ је пијанисткиња проф. Марина Милић-Апостоловић, која је била и први председник Фонда, а данас уметнички директор Фонда. Костић је био најзначајнији интелектуалац свог времена. Говорио је седам језика; докторирао права на латинском језику; први је превео дела Шекспира на српски језик, тиме отворио врата Шекспировим делима у Србији тог доба; критичар, мислилац, посвећени спортиста, Лаза Костић је био невероватно свестрана личност каквој није било равне у Србији деветнаестог века.

 

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .