15 11 2019 / 11:18

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 2
LošeNajbolje 
ponedeljak, 28 jul 2014 15:34

"БИТКА ЗА СПОМЕНИК"

СЕ НАСТАВЉА...

 

„Битка за споменик“ је назив нове књиге мр Славомира Дедића из Сомбора која је у петак 25. јула представљена сомборцима у Сали Градске куће.

Аутор дела заједно са „Равногорским покретом” и Удружењем „Краљевина Србија" од 2008. године води акцију за враћање споменика краљу Александру Првом Карађорђевићу који је до 1941. био на сомборској главној улици испред Градске куће.

На жалост све ове године се не наилази на разумевање. Издавањем ове књиге, како каже аутор Дедић жели се новој власти у Сомбору пружити што више информација о главним разлозома зашто се води ова акција и зашто је Сомбору важан споменик  краљу Александру Првом Карађорђевићу.У њој се налази историјат иницијативе за враћање споменика Краљу Александру, много фотографија и списа који су сведоци времена када је одлучено да се споменик подигне, да га уради познати вајар Антун Аугустинчић. Сам чин откривања споменика је и до дан данас највећа и најзначајнија манифестација икада одржана у Сомбору, истиче аутор књиге и доказује документима и сликама. На жалост споменик Краљу подигнут јула 1940 године само годину дана касније је уклоњен. Каква му је даља судбина била може се прочитати у књизи „Битка за споменик“.

У другом делу књиге Славомир Дедић даје и кратак осврт на болницу „Краља Александра и краљице Марије“ у Сомбору. Да подсетимо први владар Краљевине Југославије краљ Александар Први је новац који му је град Сомбор послао као свадбени дар поводом венчања са  краљицом Маријом вратио увећан и уложио га у изградњу болнице. Аутору књиге мр Славомиру Дедић је у презентацији помогла Миљана Игњатовић читајући делове из дела а присутни презентацији су били чланови Градског већа Немања Сарач и Синиша Тодоровић као и начелник Западнобачког округа др Рајко Мајсторовић.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .