21 01 2020 / 09:05

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 11 maj 2015 15:34

106 година од рођења

и 20 година од смрти

Јаноша Херцега -

Књижевна награда „Херцег Јанош“

за Ференца Контру

Резултат слика за Јаноша ХерцегРезултат слика за ференц контра

 

 

Џепно позориште „Берта Ференц“ у оквиру „Подунавских дана Јаноша Херцега 2015“ одржало је данас помен поводом 106 година од рођења и 20 година од смрти Јаноша на Великом католичком гробљу у Сомбору. Пригодан текст у присуству представника Града Сомбора, Градске библиотеке,Џепног позоришта, Мађарске грађанске касине, Националног савета Мађара и осталих поштовалаца лика и дела познатог књижевника прочитао је књижевник Јожеф Ј. Фекете. После његовог обраћања приступило се полагању цвећа на гроб Јаноша Херцега.

Овом приликом Јожеф Фекете је обавестио јавност да је стручни  жири за Књижевну награду „Херцег Јанош“ одлучио да ово признање за ову годину добије књижевник Ференц Контра. Жири који је именовало Џепно позориште „Берта Ференц“  био је у саставу песникиња Моника Чик, критичар Јожеф Ј. Фекете, писац Ђула Фехер-Гоби и писац Золтан Шандор.

У кратком образложењу одлуке жирија Фекете је између осталог рекао да  Ференц Контра у својим делима континуирано приказује искуства везана за нашу регију. Полази из подравине којој се враћа после многих аустралијских, западно-европских излета, „добрим пером“ непрестано се крећући на граници туђине и завичаја гради своје приче око породичних легенди познатих из чувења. Поред дела инспирисаних фиктивним и личним искуствима, написао је и историју књижевности Мађара  у Хрватској, које није ништа мање значајно од његових прозних радова.Писање Ференца Контре креће се од од баладичног очувања традиције, преко  суровог реализма до дубоко интелектуализоване прозе - наводи се у образложењу  жирија.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2020 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .