23 09 2019 / 09:53

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
sreda, 26 avgust 2015 15:08

Едиција “Баштина” издала :

“Основно начело-

Критички увод у општу филозофију”

Лаза Костић

 

 

Едиција “Баштина” и у овој 2015. години пред читалачку публику доноси још једно завичајно вредно и значајно дело. Издавачки савет Градске библиотеке ’’Карло Бијелицки’’ у суиздаваштву са Српском читаоницом “Лаза Костић” издао је, помало заборављен, део богатог опуса писца Лазе Костића.

У Саопштењу Градске библиотеке овим поводом се каже….” у овој 2015. години када Српска читаоница ’’Лаза Костић’’ у Сомбору обележава 170 година од оснивања, а приликом планирања онога што се тиче издавачке делатности, Издавачки савет Градске библиотеке ’’Карло Бијелицки’’, а на предлог директора библиотеке и потпредседника Српске читаонице ’’Лаза Костић’’, Владимира Јерковића, је свесрдно прихватио , одобрио припрему и  објавио филозофски спис аутора Лазе Костића под називом “Основно начело-Критички увод у општу филозофију”. Оно што овде нећемо дозволити да буде ненаведено јесто то да ово издање, дакле издање на српском језику, бити ће пропраћено још једним издањем на енглеском језику у засебној књизи, а да ће на тај начин ово Костићево дело бити по први пут приступачно ширем читалаштву, а на светском језику, што ће значити доступност филозофског списа и онима којима је филозофија позив, али и свима другима који проучавају, или једноставно читају Костићева дела.” ..каже се између осталог у саопштењу Градске библиотеке. Издање на српском које је већ објављено имаће промоцију у октобру ове године а издање на енглеском изаћи ће тек до године.

Посебну захвалност Градска библиотека Сомбор за овај подухват дугује универзитетском професору филозофије др Предрагу Чичовачком, који живи и ради у Сједињеним Америчким Државама, човеку који се заинтересовао за Костићеву филозофију и особи која је превела ово дело на енглески језик. Дужно поштовање и недвосмислено уважавање припада и проф. др Саши Радојчићу, такође универзитетском професору, који је повезао нашу најстарију установу културе у Граду Сомбору са г. Чичовачким, те је на тај начин и тим путем и дошло до договора и потоње реализације издавања ове књиге.

“Вредно напоменути јесте и то да су два поменута професора, филозофи и ствараоци са великим реномеом, те да су дали Предговор и Поговор овом библиотечком издању и на тај начин приближили/појаснили писање Костићево, те обогатили ово издање са разумевањима и виђењима овог аспекта стваралаштва великана српске књижевности и културе, какав је Лаза Костић”…каже се такође у саопштењу које смо добили из Градске библиотеке.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .