21 05 2019 / 20:14

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 28 januar 2019 15:17

Gradska biblioteka

„Karlo Bijelicki“ obeležila

160 godina

 

video prilog

Svečanom akademijom u velikoj sali Narodnog pozorišta Sombor, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ obeležila je 160 godina postojanja. Proslava ovog značajnog jubileja, bila je posvećena osnivaču biblioteke Karlu Bijelickom, a među prisutnim zvanicama akademiji su prisustvovali predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, predstavnici Srpske akademije nauke i umetnosti, Narodne biblioteke Srbije i brojni drugi gosti.

U ime gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, gostima se zahvalila direktorica Nataša Turkić, koja je istakla da je ova ustanova kulture do sada služila na čast i da je na budućim generacijama, da sačuvaju visoko mesto koje ova biblioteka drži u našoj zemlji. Somborci prednjače u Srbiji po broju pozajmljenih knjiga po glavi stanovnika. Gradska biblioteka danas broji više od 350.000 primeraka knjiga na srpskom, mađarskom, francuskom i engleskom jeziku.

Biblioteka „Karlo Bijelicki“, sastoji se pozajmnog odeljenja, naučnog, zavičajnog, dečijeg odeljenja, čitaonice, matične službe, centra za digitalizaciju, knjigoveznice, izdavačke delatnosti i knjižare.

Miro Vuksanović,upravnik biblioteke Srpske akademije nauke i umetnosti, istakao je  period kada je bio upravnik Somborske biblioteke u periodu od 1975. do 1988. godine.

Sombor je grad koji svojim kulturnim nasleđem i ustanovama kulture, prevazilazi granice naše zemlje.Ostalo je malo gradova koji čuvaju bogatstvo knjiga i neguju kulturno nasleđe poput Sombora, moglo se čuti na svečanoj akademiji.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Pergamona Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .