19 02 2019 / 10:54

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
utorak, 05 septembar 2017 14:03

Ликовна колонија

у Дероњама

 

 

На дан Светог оца Рафаила у Дероњама је свечано завршена Ликовна колонија, која се већ пуних 19 година са великим успехом одржава у родном месту овог светитеља, монаха и сликара и из године у годину од 27. августа до 3. септембра окупља истакнуте уметнике из земље и иностранства.У част Рафаила Момчиловића служен је молебан у православном храму, а потом у истоименој галерији отворена изложба новонасталих слика и икона у присуству великог броја посетилаца и званица, међу којима је била и председница општине Оџаци Латинка Васиљковић. Отварању изложбе претходило је освећење икона и пригодан програм који су извели дероњски основци и црквени хор.

Ликовна колонија „Свети Рафаило Момчиловић“ се издваја по својој оригиналности, а кроз њу је до сада прошло преко 200 уметника који су иза себе оставили вредна уметничка дела стварана у славу оца Рафаила, истакао је у свом обраћању познати историчар уметности из Београда, идејни творац колоније и селектор Угљеша Рајчевић, истовремено указујући на значај дероњске галерије која може да служи за пример многим градовима у Србији.Рајчевић се посебно захвалио домаћинима који већ 19 година у свој дом примају сликаре и са њима деле љубав и гостопримство, уваженом свештенству, а затим и уметницима, са којима је недељу дана провео у дивном дружењу, разговору о уметности и како је рекао, дељењу сликарског искуства.

Инспирисани ликом и делом великог светитеља и сликара Рафаила, на седмодневном сликарском сабору у Дероњама ове године су учествовала четири врсна иконописца и осам еминентних пејзажиста.

Иако је ове године у сазиву Ликовне колоније био заступљен већи број сликара из Бачке, једини представник општине Оџаци је био Ненад Вујновић. Последњих годину дана у свом сликарском изразу оџачки уметник користи интересантну комбиновану технику, са врло јасном идејом и поруком. Помало бајковити, његови радови су, такође, наишли на позитивне критике публике и стручне јавности.

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић, видно импресионирана изложбом истакла је да је локална самоуправа определила материјална средства у износу од 79.000 динара за набавку потребног сликарског материјала, као и све што је уметницима који су овде боравили седам дана и учесницима Дечје ликовне колоније било потребно да створе овако лепе радове. Институцијама и свим људима добре воље који су помогли реализацију овогодишње манифестације на крају свечаности захвалнице је уручила Бранислава Мијатов, председница Удружења грађана „Рафаило Момчиловић“ и један од његових потомака који живе у Дероњама.

Дероњчани су и овога пута радо отворили своје домове сликарима и гостима и потврдили да је још увек живо сећање на игумана манастира Шишатовац, великомученика и сликара Рафаила, који је поред икона и портрета сликао и предивне пејзаже.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Pergamona Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .