13 12 2018 / 01:48

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
utorak, 05 septembar 2017 14:03

Ликовна колонија

у Дероњама

 

 

На дан Светог оца Рафаила у Дероњама је свечано завршена Ликовна колонија, која се већ пуних 19 година са великим успехом одржава у родном месту овог светитеља, монаха и сликара и из године у годину од 27. августа до 3. септембра окупља истакнуте уметнике из земље и иностранства.У част Рафаила Момчиловића служен је молебан у православном храму, а потом у истоименој галерији отворена изложба новонасталих слика и икона у присуству великог броја посетилаца и званица, међу којима је била и председница општине Оџаци Латинка Васиљковић. Отварању изложбе претходило је освећење икона и пригодан програм који су извели дероњски основци и црквени хор.

Ликовна колонија „Свети Рафаило Момчиловић“ се издваја по својој оригиналности, а кроз њу је до сада прошло преко 200 уметника који су иза себе оставили вредна уметничка дела стварана у славу оца Рафаила, истакао је у свом обраћању познати историчар уметности из Београда, идејни творац колоније и селектор Угљеша Рајчевић, истовремено указујући на значај дероњске галерије која може да служи за пример многим градовима у Србији.Рајчевић се посебно захвалио домаћинима који већ 19 година у свој дом примају сликаре и са њима деле љубав и гостопримство, уваженом свештенству, а затим и уметницима, са којима је недељу дана провео у дивном дружењу, разговору о уметности и како је рекао, дељењу сликарског искуства.

Инспирисани ликом и делом великог светитеља и сликара Рафаила, на седмодневном сликарском сабору у Дероњама ове године су учествовала четири врсна иконописца и осам еминентних пејзажиста.

Иако је ове године у сазиву Ликовне колоније био заступљен већи број сликара из Бачке, једини представник општине Оџаци је био Ненад Вујновић. Последњих годину дана у свом сликарском изразу оџачки уметник користи интересантну комбиновану технику, са врло јасном идејом и поруком. Помало бајковити, његови радови су, такође, наишли на позитивне критике публике и стручне јавности.

Председница општине Оџаци Латинка Васиљковић, видно импресионирана изложбом истакла је да је локална самоуправа определила материјална средства у износу од 79.000 динара за набавку потребног сликарског материјала, као и све што је уметницима који су овде боравили седам дана и учесницима Дечје ликовне колоније било потребно да створе овако лепе радове. Институцијама и свим људима добре воље који су помогли реализацију овогодишње манифестације на крају свечаности захвалнице је уручила Бранислава Мијатов, председница Удружења грађана „Рафаило Момчиловић“ и један од његових потомака који живе у Дероњама.

Дероњчани су и овога пута радо отворили своје домове сликарима и гостима и потврдили да је још увек живо сећање на игумана манастира Шишатовац, великомученика и сликара Рафаила, који је поред икона и портрета сликао и предивне пејзаже.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Otkup 2018

Centar za edukaciju

Robna kuca MILANO

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .