05 12 2019 / 18:59

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 23 maj 2016 15:43

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА

"НОЋ МУЗЕЈА"

Резултат слика за NOC MUZEJA 2016

Традиционална манифестација „Ноћ музеја“ и ове године је одржана у Сомбору.
Овогодишња манифестација „Ноћ музеја“ у здању Препарандије Педагошког факултета била је најпосећенија још од 2011. године. Током вечери и ноћи преко 1.400 Сомбораца прошло је кроз ово историјско здање. Манифестација „Ноћ музеја“ у Препарандији имала је више различитих садржаја. Најмлађи посетиоци учеств овали су у низу радионица из света занимљиве науке, под називом „Упали лампицу“. Том приликом постајали су млади истраживачи, који су ископавали фосиле и учили о диносаурусима, сазнавали како свећа „пије воду“, чија је шибица „моћнија“ и да ли је лист само зелен, као и шта се све може са ваздухом и балонима и какав је то „ђускајући“ канап, а могли су да виде и занимљиву конструкцију у равнотежи.     У уметничком делу, по први пут је на једном месту приказана колекција од девет слика, које је сомборски сликар Сава Стојков поклонио Педагошком факултету поводом отварања својих изложби. Осим тога, приказана су и три портрета знаменитих личности сомборске Норме и Препарандије, које је насликао сомборски сликар и архитекта Милан Стојков. Посетиоци су обишли и редовне ретроспективне поставке сомборских сликара Саве Стојкова, Павла Блесића и Зорана Стошића Врањског, музејску збирку образовања учитеља у Сомбору, као и збирку старих школских учила.  
У Галерији „Милан Коњовић“ уприличена је изложба под називом: ЦРТЕЖИ АКТОВА У КОЊОВИЋЕВОМ СТВАРАЛАШТВУ. Ова тематска изложба само је мали осврт на веома богат опус посвећен женским фигурама. Сликање женске фигуре Коњовићу је био стални изазов и велика животна и сликарска опсесија.
У галерији Културног центра “Лаза Костић” отворена је изложба под називом “Црно-бело / тамно-светло”, у сарадњи са “Висцонти Фине Арт Галлерy” из Љубљане. Кроз поставку 35 уметничких дела, црно-белих радова, цртежа и графика, углавном рађених у техникама акватинте и бакрописа, изложба представља неке од најзначајнијих аутора (Пабло Пицассо, Марц Цхагалл,  Андy Wархол,  Јоан Миро, Сам Францис, Вицтор Васарелy, Мирослав Шутеј, Јохн Цхамберлаин, Вјенцеслав Рицхтер, Зоран Мушич, Владимир Величковић, Надежда Плишкова, ИРWИН).
У Градском музеју била је организована „Потрага за музејским благом“. Такође, отворена је и Изложба цртежа насталих боравком у музеју током манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“. За крај вечери организован је концерт Вокалног састава „Мусица Вива“ у дворишту Градског музеја.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .