23 09 2019 / 16:26

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
3.1.2014.ДРУШТВО ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАКА СОМБОР PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 03 februar 2014 17:33

45 ГОДИНА ДРУШТВА

ЗА БОРБУ ПРОТИВ РАКА

У СОМБОРУ

Друштво за борбу против рака у Сомбору основано је 1969.године са циљем превенције малигне болести и борбе против дуванског дима. Пуних 45 година Друштво се бави овим активностима које спроводи кроз неколико клубова а постоји и секција у Апатину. Последњих година активности су подржане од Града Сомбора, Општине Апатин као и многих организација и појединаца из окружења. Друштво за борбу против рака у Сомбору је један од оснивача Националне асоцијације лечених од рака.

Прошле године Друштво је оформило Центар “Здравка” у улици Филипа Кљајића 11 у Сомбору. У тим просторијама се окупљају чланови Друштва и у њима се пружају бесплатни савети, правна помоћ, едукације али и опуштена дружења чланова у раду уметничке секције. Ово друштво већ пет година има емисију на Радио Сомбору под називом “Знањем до здравља”а 5.фебруара емитоваће 50.емисију. Поводом сутрашњег Светског дана за борбу против канцера, Друштво за борбу против рака у Сомбору организовало је у Центру „Здравка“ конференцију за медије на којој су представиле свој досадашњи рад и будуће активности.

Међународни дан борбе против рака

Међународни дан борбе против рака обележава се сваке године четвртог фебруара, свуда у свету. Сврха обележавања овог дана је подизање свести појединаца и подстицање државних институација да покрену програме против ове болести. Сваке године расветљавају се неки од митова везаних за канцер. Ове године су то:

1. Мит 1 - Нема потребе да се разговара о раку

Рак може бити тема о којој се тешко поверава и још теже разговара. Међутим, у неким културама и социјалним поставкама, које се болешћу баве отворено, може да дође до значајног побољшања резултата на индивидуалном нивоу и на нивоу заједнице.

2. Мит 2 - Не постоје знаци или симптоми који указују на канцер

Код већине различитих дијагноза рака постоје упозоравајући знаци и симптоми., а значај откривање у раној фази болести је неоспоран.

За појединце, заједнице, здравствене раднике као и креаторе здравствене политике веома је важно да, о овој теми, буду освешћени, едуковани и да знају препознати знакове и симптоме канцера, када је то могуће.

3. Мит 3 - Не постоји ништа што би појединац или заједница могли да ураде

Много тога можете да урадите сами или кроз локалну заједницу. Уз адекватне стратегије трећина најчећешћих малигних обољења може бити превенирана. Што се тиче друштва и социјалне политике, потребно је ставити акценат на промовисање здравог стила живота, као једну од мера превенције.

Услови у којима људи живе и раде, као и стил живота сваког појединца утиче, како на здравље тако и на квалитет живота. Значајни ризик фактори за рак су, свакако, употреба алкохола и дувана, недостатак физичких активности, разне дијете као и прекомерна тежина. Рак се може предупредити имплементацијом програма усмерених на превенцију, и оснаживањем капацитета појединаца за усвајање здравог стила живота.

4. Мит 4 - Немам право на лечење

Сваки човек има право приступа провереним и ефикасним третманима, као и право на услуге под једнаким условима.

Могућност приступу лечењу је ствар социјалне политике. Разлике у исходима болести постоје између развијених земаља и оних у развоју.

Оболели од рака суочавају се са неколицином проблема, када је могућност приступа лечења у питању.

Највећи проблем често представља недостатак адекватног палијативног збрињавања и приступ лековима за ублажавање болова. Кратка листа лекова против болова може да контролише бол код готово 90% свих људи оболелих од рака, укључујући и децу. И поред тога, у многим земљама не постоје програми мера за контролу бола или су минимални. Наравно, ово је уско повезано са социо-економским статусом, када оболели не могу да приуште лекове или су им центри који омогућавају адекватно лечење удаљени.

Ипак, постоје успешни програми за контролу рака као и програми неге за које су потребни скромни ресурси. Економичне интервенције морају бити доступне на прави начин кроз приступ информацијама и едукацији о раку на примарном нивоу здравствене заштите. Под тим подразумевамо програме за рано откривање, приступачне, квалитетне лекове, вакцине и технологију а све то спада у део националне политике контроле рака.

Мере социјалне политике су од суштинске важности. Социјалне мере омогућавају потпун приступ здравстевеној заштити и могућност за спречавање и контролу рака. Такође, не треба заборавити да је поред практичне подршке, оболелима често неоходна друштвена и психолошка помоћ.

Улагање у програме превенције, представља најекономичнију меру социјалне политике у борби против рака. Често можемо чути како улагање у програме превенције захтева улагање великих финансијских средстава. То јесте тачно, али суочавање са болешћу у поодмаклим фазама, што је неминовно, захтева још и већа финансијска средства. Вредност људског живота не би требали ни да истичемо, знајући да откривање болести у поодмаклим фазама у великом броју завршава фатално.

Сваке године у Србији од рака оболи око 32.000 особа, са трендом раста броја оболелих. Од последица ове болести годишње умре 20.000 становника. Тиме рак представља други по учесталости узрок смрти у Србији. Најчешће малигне болести код жена су: рак дојке, рак дебелог црева и рак грлића материце. Код мушкараца то су: рак плућа и рак дебелог црева.

Најбољи начин борбе против рака плућа су превенција пушења и избегавање излагања дуванском диму. За превенцију рака дојке, рака грлића материце и дебелог црева од највећег значаја су редовни прегледи.

Активности у 2013, плнови у 2014  - прим др Ђерђи Шарић

Ово је година јубилеја Друштва за борбу против рака,  45 година активног рада нашег удружења, пете године емитовања радиоемисије „ Знањем до здравља на таласим Радио Сомбора,  а 5 фебруара ће у 12 часова  бити емитована јубиларна 50 радио емисија.

У друштву за борбу против рака , у 2013 години спровели смо успешно 241 активност са близу 5000 учесника и кориснима наших програма. У 2013 години смо спромели 9 мањих и већих пројеката. Један од највећих успеха је опремање и отварање Центра Здравка, у улици Филипа Кљајића 11, где се информације о превенцији малигне болести, као и сви видови подршке леченима од рака када напусте здравствену установу пружају свакодневно , пре подне од 9-13 сати и поподне од 17-19 сати.

У Центру Здравка раде и волонтирају чланови са богатим искуством у лечењу малигне болести било као стручњаци или као особе које су лечиле болест, и могу пружити корисне савете  везане за питање корака кретања кроз лечење, избора  и неге протеза након операције дојке  и других помагала,

Склопили смо уговор о пословно техничкој сарадњи са Спектол д.о.о  и промовишемо програм Анита.

У поподневном термину понедељком пружају се бесплатни савети онколога, уторком, психолога, дружење чланова се одржава средом, четвртком се планира пружање правне помоћи леченима од рака, и састанци стома клуба сваког последњег четвртка у месецу, а петком чланови удружења учесвтују у раду арт секције.

Центра Здравка је и седиште Националне асоцијације лечених од рака  у овом мандату који траје до 2016 године, и који окупља 14 сличних удружења нашем.

У протеклој години смо унапредили сарадњу са Лигом против рака из Осијека кроз заједничке акције и пројекте, један од пројеката је започео у овој години. Такодје смо као Друштво за борбу против рака потписали меморандум о сарадњи   битољским удружемњем и нациоалним македонским удружењем лечених од рака.

2014 година ће нам бити година у којој настављамо и појачавамо оснажење лечених од рака, кроз сајтове  www.sombor-cancer.org.rs,  i www.nalor.co.rs, кроз нове пројекте,  и кроз активан рад у Центру Здравка. Чланови удружења који живе у Апатину окупљаће се и даље  у Центру за социјални рад  сваке прве среде у месецу.

Направићемо видљиве кораке у правцу изградјивања корака кретања кроз лечење, и едукацији наших чланова о коришћењу свих права која им припадају током лечења. Покушаћемо да што чвршће повежемо здравствени са социјалним сектором у оквиру бриге о леченима од малигне болести.Осим бесплатног такси превоза по граду, покушаћемо нашим члановима да обезбедимо удобнији превоз у Сремску Каменицу, повољности у коришћењу занатских услуга, и рекреације, а у плану нам је и обезбедјивање оброка за породице особа које примају хемиотерапију.

Радио емисија “Знањем до здравља”, Психолошко саветовалиште….

Пету годину за редом, сваке прве среде у месецу Друштво за борбу против рака из Сомбора на таласима Радио Сомбора, реализује контакт радио емисију "Знањем до здравља". Емисија је васпитно здравственог типа и намењена је свима, како оболелима и леченима од малигних болести и њиховим породицама, тако и здравим људима. Уредници и водитељи, као и многи сарадници  радио емисије „Знањем до здравља“ су чланови Друштва за борбу против рака Сомбор. Емисија траје 1х и 30минута и емитује се “у живо” на програму Радио Сомбора, који има регионалну фреквенцију и слушан је и ван нашег града. Емисија је контактног типа, са могућношћу директног телефонског укључења у студио и постављања питања госту/има на одређену тему. Посебност ове емисије је психолошка помоћ и подршка кроз део „Психолошко саветовалиште“ у ком се са психолошког аспекта разматрају теме о којима се разговара и у другим деловима емисије, али и на неке друге теме. Разговор са психологом Изабелом Рашковић води Валерија Лалић, жена која је и сама лечена од малигне болести. Овакав  начин рада и укључивања лечених особа, је потпуна новина у нашој земљи!

Лечена жена води разговор са стручњаком – психологом и поставља питања за која искуствено зна да су од значаја за особе које су суочене са малигном болешћу и њихове породице. Такође, она , дајући коментаре на тему о којој се разговара, износи своја лична искуства у лечењу, борби са болешћу, али и искуства других особа за која зна из дружења и других активности које спроводи Друштво за борбу против рака Сомбор. У емисију се често, телефонским путем укључују и друге особе оболеле од рака или чланови њихових породица, са својим коментарима, питањима, искуствима... Учешће у овој емисији доводи до оснаживања оболелих особа да отворено причају о својој болести и тиме смањују предрасуде и стигму која их често прати, али и показују да су равноправни учесници живота и рада у друштвеној заједници. Теме емисија и психолошког саветовалишта су често везане за значајне датуме (месец/дан: борбе против рака дојке, рака грлића материце, дебелог црева, старих, палијативне неге, борбе против пушења....), или се тичу живота оболелих и њихових породица (суочавање са болешћу, терапија бола, између болести и породице, права пацијената…), али су ту  и друге теме од значаја за здрав живот у најширем смислу : радост, срећа, позитивно мишљење, оптимизам, захвалност, емоције, љубав, комуникација, пријатељство … То су свакако теме о којима се у нашој јавности не говори довољно (јер је психоонкологија код нас тек у повоју), а које су од изузетног значаја за особе суочене са малигним болестима, њихове породице, али и здраве људе. Оно што је важно нагласити је да се све стручне теме обрађују на начин који је приступачан и разумљив најширем аудиторијуму и да је крајњи резултат сваке емисије конкретна корист слушалаца у смислу нових знања, савета, упутстава, увиђања... Емисија се у току месеца на таласима Радио Сомбора и репризно емитује, а све емисије се могу послушати на интернет страници Друштва за борбу против рака www.sombor-cancer.org.rs. Сталну екипу која потпуно волонтерски, са пуно ентузијазма и љубави реализује емисију чине: Ђерђи Шарић онколог, Изабела Рашковић психолог,  Валерија лалић лечена од малигне болести  и Карло Хам тонски техничар.

Кратак приказ пројекта ЕНГАГе

Друштво за борбу против рака Сомбор у партнерству са Градском лигом против рака Осијек поднело је пројекат под називом „Направимо промену заједно“ Европској мрежи пацијентских група за борбу против гинеколошких облика рака.

Од донатора смо добили 4630 Еура за сасвим одређену намену, а сами ћемо уложити своја средства, рад, време, знање, искуство и посвећеност и у току 2014 године урадити следеће:

  1. припремити, прилагодити, по потреби превести и штампати релевантне и савремене текстове намењене како пацијентима тако и здравој популацији, углавном женама и омладини.

  1. информисати и едуковати јавност путем писаних и других медија: ТВ, радио емисија, wеб сајта нашег Друштва

  1. организовати сусрете са сеоским женама у 7 нових села (у којима још нисмо били) и пренети поруку да је рак излечив на већ опробан и делотворан начин (Здравка) користећи нове и старе писане материјале, живу реч и дружење

  1. организовати два целодневна семинара (један у Осијеку, један у Сомбору)

  1. одржати НАЛОР Конференцију и поделити искуства са представницама удружења чланица

  1. учествоваћемо у разним кампањама (локалним, националним и европским) у обележавању дана, недеља, или месеца борбе против рака, на разне прикладне начине...

Циљ пројекта је да се још више подигне ниво свести о значају раног откривања рака, дестигматизација оболелих, помоћ да лакше и брже, са вером у излечење прођу кроз процес лечења и да се пре или касније и сами укључе у рад удружења и преузму одговорну улогу у борби против рака и у унапређивању квалитета живпта лечених.

Током целокупног трајања пројекта ћемо истицати значај организованог рада у борби против рака, позивати кориснике наших услуга да се и сами укључе у рад нашег удружења а охрабрићемо и помоћи стварање нових пацијентских група за самопомоћ.

Од октобра 2013. смо чланови Европске мреже пацијенстких група и са њима размењујемо идеје и планирамо заједничке акције.

 


 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .