18 01 2020 / 15:06

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
14.2.2014. ПОЛИЦИЈА PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
petak, 14 februar 2014 16:54

САОПШТЕЊА ПОЛИЦИЈЕ

– ВОЗАЧКЕ ДОЗВОЛЕ

– НОВА ХАПШЕЊА

Закон о безбедности саобраћаја на путевима, у члану 351, предвиђа да постојеће возачке дозволе важе до истека рока важења назначеног у возачкој дозволи а најкасније до 5 година од ступања на снагу овог Закона, односно, до 10. јуна 2014. године.

За издавање возачке дозволе потребно је приложити:

  1. возачку дозволу издату на старом обрасцу;
  2. важећу личну карту на увид;
  3. уверење о здравственој способности (ако је ранија дозвола издата на период краћи од 10 година из здравствених разлога, ако захтев подноси лице које је старије од 65 година живота);
  4. доказ о плаћеној накнади

од 255,00 динара, прималац: НБС - Завод за израду новчаница и кованог новца, сврха: израда возачке дозволе,

од 621,00 динара, прималац: МУП Р Србије - ПУ у Сомбору, сврха: трошкови издавања возачке дозволе

и

670,00 динара, прималац: Буџет РС, сврха: Р.А.Т.

Приликом замене возачких дозвола, програмски систем омогућава прузимање биометријских података грађана који имају биометријске личне карте или путне исправе. Чланом 6 став 4 Правилника о возачким дозволама прописано је да се фотографија и потпис подносиоца захтева могу, уз његову сагласност, преузети и из електронске базе биометријских података лица.

Приликом замене возачких дозвола на старим обрасцима за нове возачке дозволе, странка није у обавези да уз захтев приложи уверење о здравственој способности за управљање моторним возилима, осим у случајевима прописаним Законом о безбедности саобраћаја на путевима.

Чланом 185 Закона је прописано да се возачка дозвола за управљање моторним возилима издаје на рок од 10 година, а лицима старијим од 65 година живота -  на рок важења од највише пет година, према налазу и мишљењу датом у уверењу о здравственој способности. Из наведеног произилази да су сва лица која су навршила 65 и више година живота у обавези да, уз захтев за замену возачке дозволе, приложе и уверење о здравственој способности за управљање моторним возилима.

У другим случајевима подносилац захтева за замену возачке дозволе има обавезу да уз захтев приложи и уверење о здравственој способности за управљање моторним возилима само уколико је његова здравствена способност за управљање моторним возилима била временски ограничена претходним уверењем о здравственој способности за управљање моторним возилима.

Полицијска управа у Сомбору уложиће напоре да одговарајућом организацијом и прерасподелом кадрова предупреди гужве и омогући грађанима да лакше и брже остваре право на израду личних докумената. Од уторка, 18. фебруара, шалтер за израду возачких дозвола у Сомбору, радиће у две смене, од 08,00 - 19,30 часова.

О свим евентуалним променама, поводом замене возачких дозвола на старом обрасцу, грађани ће бити благовремено обавештени.

Радници Одсека пограничне полиције, за странце, сузбијање илегалних миграција и трговине људима Полицијске управе у Сомбору, у сарадњи са Регионалним центром граничне полиције према Р Мађарској, ухапсили су З. В. (1970) са подручја Сомбора, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи. По одобрењу надлежног тужиоца, донето је решење о задржавању до 48 часова.

З.В. је осумњичен да је, заједно са М.Б. (1957) из Сомбора, 30. јануара, за новчану накнаду од 1.500 евра, организовао илегалан прелазак државне границе према Р. Мађарској за четворицу држављана Р Србије са подручја КиМ.  Против М.Б. поднета је кривична пријава у редовном поступку. Осумњичени З.В. је, уз кривичну пријаву, приведен на саслушање у Основно јавно тужилаштво у Сомбору.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2020 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .