23 09 2019 / 16:26

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
17.2.2014. ДАН ГРАДА СОМБОР PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 17 februar 2014 17:12

СОМБОР - СЛОБОДАН

КРАЉЕВСКИ ГРАД

На данашњи дан 17. фебруар, 1749. године, указом аустроугарске царице Марије Терезије, Сомбор постао слободни и краљевски град. Тога дана пре 265 година уз високу цену,  150.000 рајнских форинти које су уплаћене у царске трезоре, што је са пратећим таксама и приспелим каматама тешко оптеретило град дуговима, које ће потпуно отплатити тек 1806. године, царица Марија Терезија потписује повељу којом се Сомбор уздиже у ранг слободних и краљевских градова, и која је на свечан начин предата Сомборцима 24. априла 1749. године.

Овим поводом данас је у Сомбору  одржана свечана седница Скупштине Града Сомбора у великој сали зграде Жупаније. Осим одборника, седници су присуствовали делегације братских градова, представници институција и установа од значаја за Град, као и други пријатељи града. Седницу је отворио председник Скупштине града мр Синиша Лазић.

На седници су градоначелник Града Сомбора и председник Скупштине Града уручили глумцу Саши Торлаковићу и рукометашицама Катарини Крпеж, Кристини Лишчевић и Светлани Огњеновић,  Повеље града Сомбора за изузетне резултате постигнуте током 2013. године. У области спорта сомборске рукометашице су освојиле сребрну медаљу на Светском првенству и предложио их је Спортски савез Града Сомбора а глумац Саша Торлаковић је добио најпрестижније награде за глумачко остварење у представи “Чаробњак” у протеклој 2013. Години И предложио га је колектив Народног позоришта Сомбор . Рукометашице су оправдано биле одсутне јер се налазе на припремама репрезентације па су Повеље у ињихово име примили чланови породица а пред свечаним аудиторијумом на награди се захвалио Саша Торлаковић.

У уметничком делу програма  приказана је прва прича из серијала „Сомборске приче“, аутора др Мирослава Стојисављевића, свирали су ученици и професори Музичке школе „Петар Коњовић”, а свечаност су својим наступом завршили чланови хора „Шарени вокали“. На крају се председник Скупштине Града мр Синиша Лазић захвалио још једном свим добитницима Повеље Града Сомбора, свим учесницима програма и гостима који су се одазвали позиву да дођу на свечаност поводом Дана Града Сомбора и позвао их све на поподневни и вечерњи програм који ће се данас одржавати на сомборској Главној улици.

Након свечане седнице домаћини су госте из побратимских градова, представнике институција и установа од значаја за Град, примили у Сали Колегијума. После краћег разговор друштво се заједнички упутило у шетњу улицама Сомбора и наставило са утврђеним  и планираним распоредом поводом Дана Града Сомбора.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .