23 01 2020 / 08:17

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
20 05 Бачки Моноштор PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
sreda, 20 maj 2015 15:51

Ромски караван уметности...

Резултат слика за Ромски караван уметности...

 

 

Ромски караван уметности посетио је минулог петка, 15. маја у Бачком Моноштору. Кроз интересантне садржаје, постигнут је основни циљ пројекта, а то је приближавање ромске културе осталим житељима, као и разбијање предрасуда. Догађањима су присуствовали бројни мештани Бачког Моноштора, свих националних припадности.

Караван је кренуо током децембра прошле године из Смедерева, у организацији Ромског културног центра из Београда у партнерству са “Civil rights defenders” и локалним канцеларијама координатора за ромска питања.

У 18:30х, у Дому културе отворена је изложба фотографија познатих личности које имају ромско порекло, међу њима се налазе и Чарли Чаплин, Пабло Пикасо, Рита Хејворт, Јул Бринер, па и Елвис Присли, Ронние Wоод, и многи други. Изложбу је свечано отворио директор Народног позоришта Сомбор – Михајло Несторовић, у присуству координатора за ромска питања – Зорана Калањоша, градског већника за пољопривреду и рурални развој – Зорана Милера и помоћника градоначелника за културу и информисање – Душана Јовића. Драган Ристић – члан Ромског савета, представио је личности чије су фотографије изложене, и упознао присутне са интересантним биографијама познатих музичара, глумаца, научника који имају у мањој или већој мери ромско порекло.

На трибини која је уследила, говорило се о актуелном стању и пројектима који се тичу побољшања положаја Рома. Зоран Милер је представио програме и пројекте које је Град Сомбор спровео, док је Зоран Калањош говорио и о сарадњи са осталим институцијама и организацијама са којима се у сарадњи реализују пројекти попут оних који се тичу едукације, самозапошљавања, културе. О проблемима и изазовима Рома и Ромкиња, са женског аспекта, говорила је Вера Куртић из Невладине организације „Женски простор“ Ниш. На трибини су говорили и присутни представници институција, невладиних организација, медија и грађани Моноштора, а општи закључак је био да су Моноштор и Град Сомбор учинили велике напоре на пољу инклузије и да је потребно и даље настојати побољшати услове на пољу едукације, информисања и културе.

Караван је завршен одличним концертом групе “Кал” из Београда, чији је тзв. „роцк ´н´ рома“ ритам испраћен бројним аплаузима.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2020 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .