23 09 2019 / 09:57

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
21 05 Урош Несторовић PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 21 maj 2015 15:22

„Урош Несторовић – живот и дело“

 

 

Поводом 250-годишњице рођења Уроша Несторовића (1765-1825), оснивача и првог управитеља сентандрејске и сомборске Српске учитељске школе  - Препарандије , у здању Препарандије Педагошког факултета у Сомбору одржана је, у среду, 20. маја, трибина „Урош Несторовић – живот и дело“.

О знаменитом српском просветитељу и педагогу, као и о времену у коме је деловао, говорили су проф. др Саша Марковић, наставник историје на Педагошком факултету и Милан Степановић, кустос здања сомборске Препарандије.

Говорећи о животопису Уроша Несторовића, Милан Степановић је закључио да су његов просветни рад и пионирска улога у осавремењивању српског школства били од највеће важности за српску просвету у Хабсбуршкој монархији у првој половини 19 столећа. Његове реформе, у којима се посебно истиче оснивање првих православних учитељских школа (препарандија), могле би да се назову и револуционарним, а на њима је српско школство било утемељено све до појаве др Ђорђа Натошевића, који је, пола столећа касније, наш просветни систем сасвим увео у савремене токове..., рекао је Степановић.

Др Саша Марковић говорио је о добу просветитељства, које у Срба, као идеја, није представљало отклон од хришћанства, као и о карактеру учитеља, преламању политичких утицаја кроз приступ образовања у Срба, односно борби између немачког и руског утицаја и концепција у просветним идејама, те о амбицијама Уроша Несторовића да утиче на српску културну и просветну средину, закључивши да је учитељ, по мерилима Несторовића, али и његових каснијих следбеника, требало да буде уравнотежени предавач и критичар сваког екстремизма, и то како националне уобразиље, тако и ниподаштавања српског националног идентитета.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .