10 12 2019 / 00:15

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
30 06 Србија Мађарска PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
utorak, 30 jun 2015 15:30

Србија -  Мађарска ,

Сомбор - Бач-Кишкун

заједно у геотуризму

 

 

Могућности конкурисања ИПА фондовима и утврђивање постојећих потенцијала за привредну, културну и туристичку сарадњу биле су теме данашњег састанка у Скупштинској сали Градске управе којем су присуствовали представници Града Сомбора,пограничних насеља МЗ Риђица и Чонопља, произвођача вина из Сомбора и околине, музејских и туристичких организација са једне стране и са друге стране представници Жупаније Бач-Кишкун, пограничних насеља Каћмар , Бачалмаш и Мадараш из Републике Мађарске.

Прича о заједничким наступима према ИПА фондовима са циљем развоја Гео – туризма започела је почетком месеца на првом састанку у Мађарској. Природна особеност ове регије огледа се у постојању специфичног земљишта, тзв. „жуте земље“, која је јединствена у Европи. Према речима учесника скупа, на територији Мађарске налази се око 30 хектара такве земље, док се у Србији налази преко 130 хектара. Специфичност ове геолошке регије састоји се у томе што она представља јединствени екосистем . „Жута земља“ због свог специфичног састава, није погодна за земљорадњу, те као таква није интересантна пољопривредницима и остављена је за испашу стоке. На иницијативу пограничних насеља у Мађарској и тамошње стручне јавности, велики део од поменутих 30 хектара је стављен под заштиту државе што је омогућило детаљано археолошко и геолошко испитивање тог земљишта чиме су откривени фосилних остаци мамута, као и трагови некадашњег римског пута и војних објеката.

Градоначелник Града Сомбора Саша Тодоровић је присуствовао једном делу састанка и на почетку поздравио све присутне и изразио велико задовољство што је Сомбор нашао одличног партнера за спровођење значајног пројекта

После градоначелника излагање су имали Шандор Рауш, потпредседник Жупаније Бач-Кишкун , професор др Слободан Марковић, као и представници места из Мађарске и представници сомборских произвођача вина, туристичких и узејских организација. Разговарало се о усклађивању ставова и испитивању свих потенцијала за сарадњу а један од њих је повезање свих села бициклистичким стазама и стварању капацитета за смештај туриста, чиме би се отпочело са промовисањем ове регије и привлачењем интереса шире јавности. Поред тога, утврђивани су планови и идеје за изградњу музеја на отвореном, као и бројни други предлози. Након састанак у Градској управи  сви су посетили Чонопљу, Светозар Милетић и Риђицу.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .