17 07 2018 / 10:01

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
13 07 Аграрна политика PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 13 jul 2017 15:09

Мере аграрне политике

 

 

 

Секретар Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, мр Вук Радојевић, увео је праксу обиласка пољопривредних газдинстава. Током претходних годину дана, у сарадњи са локалним самоуправама, секретар Радојевић је са својим сарадницима одржао 100 трибина и обишао бројна пољопривредна газдинства, промовишући мере аграрне политике Војводине и ослушкујући актуелне потребе пољопривредника.

Настављајући праксу обиласка пољопривредних газдинстава, а у сарадњи са замеником градоначелнице Сомбора, Антонијом Ратковићем и Дарком Радуловићем, чланом Градскогвећа за област пољопривреде и заштите животне средине, секретар Радојевић и помоћник секретара, Владислав Крсмановић, посетили су газдинство Марка Илића у Бачком Брегу. Секретар је изразио задовољство посетом Бачком Брегу, а у непосредном, отвореном, разговору Илићи су навели да им је потребно више информација о кредитним линијама Секретаријата.

„Интересују нас конкурси који се односе на адаптацију и опремање фарми, субвенције за младе пољопривреднике, као и могућност да се на дужи временски рок државно земљиште издаје у закуп“, навели су Илићи.

„Што се тиче опремања сточарских фарми, ребалансом буџета АП Војводине смо определили додатна финансијска средства за набавку опреме за опремање фарми и то готово три пута више средстава него што је то био случај у 2016. години. То је значајан искорак и сигнал нове Покрајинске владе да желимо да значајно финансијски подржимо пољопривредне произвођаче. Поред тога, имамо средства за мини прерађивачке капацитете за месо и млеко и позивам и вас и све пољопривреднике, сточаре да активно прате конкурсе које расписује Секретаријат за пољопривреду, да конкуришу и да искористе бесповратна финансијска средства која им стоје на располагању“, казао је секретар Радојевић.

С обзиром да се у породици Илићускоро спрема „смена генерација“, што се тиче вођења газдинства, од оца Марка газдинство ће преузети син Данијел, секретар Радојевић је говорио и о младима на селу, као о приоритету у аграрној политици Војводине.

„За разлику од претходних структура у покрајинској власти, кроз конкретне мере смо препознали младе пољопривреднике до 40 година. Ову категорију пољопривредника финансијски подржавамо кроз конкурсну линију коју смо назвали старт-ап програм, а која обезбеђује до 1.200.000 динара, од којих 75 одсто средстава пољопривредници добијају авансно. На тај начин желимо да их мотивишемо да се упусте у интензивну пољопривредну производњу, а оне који немају регистрована газдинства да кроз овај програм обезбеде средства и региструју пољопривредна газдинства, од чега бенефит имају пољопривредници и генерално Војводина, којој су потребни нови, млади пољопривредни произвођачи“, рекао је Радојевић.

Секретар је говорио и о другим мерама аграрне политике Секретаријата и посебно истакао да је Секретаријат усагласио мере аграрне политике са кредитним линијама Фонда за развој пољопривреде АП Војводине.

„Практично то значи да пољопривредници, уколико имају потребу за кредитном линијом код Фонда, по том истом основу у  Секретаријату могу добити бесповратна средства. Чињеницу да се бенефити остварују на овај начин потврђује податак да захтеви пољопривредника према Фонду за првихпет месеци 2017. године износе 1,2 милијарде динара, а у истом периоду прошле године износили су 440 милиона динара“, навео је Радојевић.

Секретар је навео, а то су истакли и Илићи, неопходност удруживања малих пољопривредних произвођача.

„Неопходност заједничког деловања на тржишту је неминовност која нас очекује. Верујем да ће сами пољопривредници препознати потребу удруживања, пре свега верујем да су земљорадничке задруге адекватан облик удруживања. Земљорадничке задруге у Војводини имају традицију од преко 170 година и нови закон о задругама иде у прилог удруживању пољопривредних произвођача и позива их да се удружују, да се баве интензивном пољопривредном производњом. У  томе им кроз огледне примере могу помоћи пољопривредне стручне службе“, казао је мр Вук Радојевић, секретар Секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Telečka

Cerade Despotović

MILANO HOME

Perfect Vision

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .