21 08 2018 / 04:43

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
25 09 Сигурна кућа Сомбор PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 25 septembar 2017 15:20

Економско

оснаживање жена

 

 

 

„Сигурна кућа Социјалног предузетништва Сомбор” је пројекат који ма за циљ да на један иновативан начин подстакне жене сеоског подручја општине Сомбор на активизам, међусобну солидарност и умрежавање. У сарадњи са удружењем БИО ИДЕА за одрживи развој, Сигурна кућа Сомбор организује едукативне радионице које се састоје од стручно вођених неформалних разговора, размене мишљења међу женама, али и радионичких обука из области предузетништва и практичних обука за израду БИО САПУНА. Сигурна кућа долази у сеоска насеља општине Сомбор како би превентивно спречила да становнице ових насеља долазе ради заштите у Сигурну кућу.

21. и 22. септембра у месној канцеларији Колута окупиле су се жене овог насеља и гошће из Бачког Брега и Гакова. Занимљива презентација о социјалном женском предузетништву изазвала је интересовање, нарочито због тога што овај модел пословања омогућава ангажман жена из теже упошљивих категорија. У конструктивној расправи дошло се до закључка да социјална давања на неки начин умирују активизам и да је потребно што пре формирати огледну радионицу социјалног предузетништва, која би прерасла у инкубатор за све потенцијалне предузетнице општине Сомбор. Кроз пример добре праксе показан је пословни модел Социјалне франшизе БИО ИДЕА сапуни који је прошле године запослио четири жене из теже запошљивих група и који је лако примењив у руралним подручјима јер не захтева велика улагања.

Други део пројекта се одвијао у самој Сигурној кући, кроз дружење афирмисаних жена Сомбора са корисницама Сигурне куће. Уз шољицу чаја причало се о запошљавању, а кориснице су предложиле како би било корисно да се и оне ангажују у некој радионици социјалног предузетништва. Циљ ових „чајанки у пет“ је да се повећа видљивост положаја жена које су смештене у Сигурној кући, ради трајног решавања њихових животних проблема. Исказана је велика емпатија и солидарност угледних гошћи, која је већ сутрадан реализована и добрим делима.

Сигурна кућа Сомбор, у сарадњи са партнером на овом пројекту Удружењем БИО ИДЕА, жели да буђењем активизма у заједници допринесе спречавању насиља над женама, економски оснажи незапослене жене укључивањем на тржиште рада и подстицањем на формирање социјалне радионице и на тај начин доприносе стабилности породице, али и повећању нивоа безбедности и благостања у целом друштву.

Из Сигурне куће Сомбор позивају све заинтересоване жене да се прикључе на следећој радионици у Бачком Моноштору у четвртак, 28. септембра.

Пројекат је суфинансирао Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Telečka

Cerade Despotović

MILANO HOME

Perfect Vision

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .