12 12 2018 / 07:34

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
10 01 Opšta bolnica Sombor PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
sreda, 10 januar 2018 15:24

Uspeh somborskih hirurga

 

 

U Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ u Somboru 4. januara je urađena laparaskopska operacija debelog creva i laparaskopska resekcija rektuma. Time je somborska bolnica postala jedna od prvih regionalnih bolnica u Srbiji gde je takav zahvat urađen.

Operaciju je izveo docent Medicinskog fakulteta dr sci med hirurg Aleksandar Gluhović, uz asistenciju lekara somborske bolnice, hirurga dr Siniše Zarića, anesteziologa dr Vesne Grabovičkić i uz prisustvo čitavog hirurškog tima, instrumentarki i anestetičara.

„U eri savremene hirurgije, laparaskopska hirurgija kolona i rektuma je postala standardna hirurška procedura u brojnim zdravstvenim ustanovama širom Evrope, a u poslednje vreme i u Republici Srbiji. U somborskoj bolnici se godišnje operiše oko 150 pacijenata zbog maligne i benigne bolesti debelog creva. Laparaskopska operacija je urađena po važećim hirurškim protokolima, a prednosti ovakve operacije su značajno manja operativna trauma i veoma brz postoperativni oporavak pacijenta. U prilog ovakve vrste operacija ide i činjenica da se pacijent podvrgnut navedenoj operaciji dobro oseća i već je otpušten na kućni oporavak. Uz podršku v.d. direktora Opšte bolnice dr Dragana Ristovića ovakve hirurške procedure će se kontinuirano obavljati u somborskoj bolnici“, navodi načelnik Odeljenja hirurgije dr Siniša Zarić.

Čestitke na uspešno izvedenoj intervenciji celom timu uputio je predsednik Skupštine grada Sombora prim. dr Zoran Parčetić.

„Laparaskopske operacije spadaju u intervencije sa minimalnim oštećenjem tkiva i zato predstavljaju „zlatni standard“ medicinskih procedura. Kao jednom od osnivača laparaskopske hirurgije u Somboru, drago mi je da je u somborskoj bolnici nakon dužeg vremena stagnacije u laparaskopskoj hirurgiji učinjen značajan korak. Posebno zadovoljstvo pričinjava činjenica da u svemu aktivno učestvuje dr Aleksandar Gluhović, izvanredan hirurg koji je ponikao u našoj bolnici i koji nije zaboravio svoje korene. Lokalna samouprava će, kao i do sada, u narednom periodu maksimalno podržati, ne samo razvoj hirurgije u somborskoj bolnici, već i celokupne zdravstvene zaštite u celom regionu“, kaže prim. dr Zoran Parčetić.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Otkup 2018

Centar za edukaciju

Robna kuca MILANO

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .