23 01 2019 / 07:15

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
18 05 KC "Laza Kostić" PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
petak, 18 maj 2018 15:03

Održana promocija knjige
"Žumberački uskoci"

 

Video prilog

 

 

U galeriji Kulturnog centra predstavljena je knjiga  Dragana Vukšića “Žumberački uskoci : Unijaćenje i odnarođivanje’

Knjiga “Žumberački uskoci” je prikaz istorije stanovništva Žumberka opštine u Zagrebačkoj Županiji. Autoru knjige Draganu Vukšiću u fokusu su  pravoslavni doseljenici koji su na Žumberak počeli pristizati s područja Glamoča, Srba kao i unačkog i cetinskog kraja. To je kako kaže autor bio  početak onog što će u budućnosti postati Vojna krajina, pa su tako Žumberčani i prvi uskoci-krajišnici..

Dragan Vukšić je rođen 1945. u Radatovićima na Žumberku. Odabrao je vojnu profesiju, a najveći dio svoje karijere proveo je u obaveštajnoj i diplomatskoj službi. Nakon odlaska u mirovinu 1999. godine, u znak protesta protiv režima Slobodana Miloševića, oduzet mu je čin. Objavio je knjige ‘Pukovnikov otkaz krvavom komandantu’, “JNA i raspad SFR Jugoslavije” kao i  “Žumberački uskoci : Unijaćenje i odnarođivanje’ koja govori o povijesti njegovog rodnog kraja. Dragan Vukšić je sinoć bio gost Kulturnog centra Sombor i predstavio je svoju knjigu..

Prvo izdanje knjige je objavljeno u  Hrvatskoj u izdanju Srpskog narodnog vijeća, a drugo prošireno  u Srbiji zahvaljujući izdavačkoj kući “Prometej” i Gradu Novi Sad.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Robna kuca MILANO

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .