18 09 2019 / 12:10

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
12.6."XDEGREE" PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
sreda, 12 jun 2019 15:29

Projekat

prekogranične saradnje

Srbije i Hrvatske

ulazi u svoje završe faze

 

Video prilog

Vidljivi su prvi konkretni rezultati projekta prekogranične saradnje pod nazivom "Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije XDEGREE".

Projekat prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske pod nazivom "Eksploatacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije XDEGREE" ulazi u svoje završe faze. Te su i vidljivi vrlo konkretni rezultati. Jedan od njih je i biogasno postrojenje u somborskom "Vodokanalu" koje se sastoji od pripreme gasa i gas generatora kapaciteta 200kw električne i 230kw toplotne energije.

Sada je takođe otvoren prostor za korišćenje alternativnih supstrata za dodatnu proizvodnju biogasa. Naime, zamišljeno je da se bio masa obezbedi iz okoline Sombora iz žetvenih ostataka iz poljoprivrede kao i iz prehrambene prerađivačke industrije. Njeni potencijali i kvalitet bio gasa analiziraće se u mobilnoj laboratoriji Univerziteta u Novom Sadu, koja je takođe jedan od rezultata projekta XDEGREE i koja trenutno radi upravo u Somboru.

U narednom periodu radiće se i na izgradnji usitnog koša, a završena je i analitička studija o mogućnostima korišćenja obnovljivih izvora energije u Javno komunalnim preduzećima čime se daje primer i drugim sličnim preduzećima da mogu da koriste obnovljive resurse i smanje sopstvene utroške energije.

Projekat "Eksplotacija različitih izvora u proizvodnji zelene energije XDEGREE" realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Srbije i Hrvatske. Košta gotovo 1,000.700,00 evra od čega 85% potiče iz fondova Evropske unije, dok 15% pribavljaju partneri dveju susednih zemalja. Osim somborskog "Vodokanala" i novosadskog Univerziteta partneri na projektu su i Fond Evropski poslovi, vinkovački "Vodovod i kanalizacija" gde se radi solarna elektrana kao i Poljoprivredni institut u Osjeku gde se takođe formira mobilana laboratorija.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .