08 12 2019 / 11:13

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
28 11 Pedagoški fakultet PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 28 novembar 2019 19:12

Tribina

"Dete sa autizmom u

vaspitno-obrazovnoj ustanovi

i van nje"

 


U organizaciji Pedagoško-edukativnog razvojnog centra u amfiteatru Pedagoškog fakulteta održana je tribina pod nazivom "Dete sa autizmom u vaspitno-obrazovnoj ustanovi i van nje".

Na ovu temu su govorile dr Otilia Velišek Braško, profesor strukovnih studija za pedagoške nauke, Marija Beslać, roditelj i predstavnik Udrženja za podršku osobama sa autizmom “Maslačak” iz Sombora i Marija Cvijetić, asistent za defektološke nauke.

Tribina je izazvala veliko interesovanje profesora i studenata, vaspitača, učitelja i roditelja dece sa autizmom. Na samom početku, sve prisutne pozdravio je dekan prof. dr Željko Vučković, koji je istakao da se Pedagoški fakultet bavi i temama koje su od društvenog značaja, te podsetio da je potpisan sporazum o saradnji sa Gradom Somborom u okviru koga su planirane aktivnosti u cilju približavanja Fakulteta sugrađanima.

Moderator tribine Marija Cvijetić je rekla da je autizam vrlo aktuelna tema, jer su deca sa autizmom sve prisutnija u vaspitno-obrazovnom sistemu. Ona je upoznala učesnike tribine sa istorijatom autizma, i novim pristupom u njegovomizučavanju koji podrazumeva ceo spektar autističnih poremećaja. Kao ključne karakteristike dece sa autizmom navela je deficite u socijalnoj komunikaciji, kao i ograničeno i ponavljajuće ponašanje i interesovanja.

O dobrobitima inkluzije dece iz spektra autizma izlagala je dr Otilia Velišek Braško, iz ugla stručnjaka za inkluziju i roditelja deteta iz spektra autizma. Govoreći o porastu broja dece sa autizmom, ona je navela podatak da je 1985. godine od 10.000 dece jedno dete imalo autizam, dok je 2017. godine svako 36. dete imalo neki poremećaj iz spektra autizma, i da je najveći porast u razvijenim zemljama i zemljama u tranziciji.

Tribinu je zatvorila Marija Beslać i predstavila brojne aktivnosti Udruženja za podršku osobama sa autizmom „Maslačak“, a ispričala je svoje iskustvo u odgajanju i vaspitanju sina sa autizmom.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .