08 12 2019 / 01:36

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
29 11 Rodna ravnopravnost PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
petak, 29 novembar 2019 17:17

U pripremi Lokalnni akcioni plan

za rodnu ravnopravnost

grada Sombora za

period 2019-2020. godine

 


Radna grupa za izradu lokalne strategije za rodnu ravnopravnost počela je rad na pripremi Lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost grada Sombora za period 2019-2020. godine.

Lokalni akcioni plan namenjen je lokalnoj upravi Grada Sombora kako bi se implementirala načela i obaveze preuzete potpisivanjem Evropske povelje za ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnom nivou, ali i nacionalni normativni i strateški okvir. Uspostavljanje institucionalnog okvira, izgradnja kapaciteta, usvajanje i primena procedura za rodnu procenu politika i poštovanje principa jednakih mogućnosti u javnim politikama na nivou grada su preduslovi unapređenja položaja žena i muškaraca i poboljšanje uslova života.

Značajan deo ciljeva i aktivnosti je usmeren na uspostavljanje institucionalnog okvira i sistematskih rešenja za uvođenje rodne perspektive u lokalne politike i aktivnosti institucija, javnih preduzeća i ustanova.

Drugi deo je usmeren na rešavanje praktičnih potreba žena na lokalnom nivou u sferi ličnog i profesionalnog razvoja, bezbednosti i adekvatnog informisanja.

Treba napomenuti da Zakon o ravnopravnosti polova obavezuje sve lokalne samouprave da usvoje svoje lokalne akcione planove za rodnu ravopravnost s obzirom da je ostvarenje rodne ravnopravnosti jedno od ključnih pitanja razvoja društva i lokalne zajednice, jer omogućava adekvatno i potpuno korišćenje, kako muških, tako i ženskih ljudskih resursa i doprinosi kvalitetnijem životu u lokalnoj zajednici.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .