13 12 2018 / 17:57

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
petak, 24 januar 2014 16:44

ОТВОРЕНО ПИСМО НАЛЕДА

ДРЖАВНОЈ СЕКРЕТАРКИ БРАНКИЦИ ЈАНКОВИЋ

 

 

Поштована госпођо Јанковић,

Као најупорнији заговорник смањивања бирократије, Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) већ више од годину дана свакодневно врши притисак на државу да поједностави једну компликовану административну процедуру, која погађа све породиље у нашој земљи. Желимо да јасно предочимо свим грађанима Србије да држава није ништа урадила да ову процедуру поједностави, а за то сте одговорни управо - ви.

Процедура за остваривање права на накнаду током породиљског одсуства захтева предају 12 група докумената тј. 86 папира. У тој гомили папирологије, сигурно знате, 80 папира породиље и њихови послодавци носе на шалтере институција потпуно непотребно.

Навешћемо само неке од примера. Зашто је потребно да породиља доставља фотокопију здравствене књижице када већ доставља дознаку? Ако је од лекара добила дознаку то показује да већ има оверену књижицу. Значи ли то да преко породиље проверавате да ли лекар вара државу? Зашто породиља мора да достави Уговор о раду када већ има дознаку и решење послодавца о праву на породиљско?

Највећи број папира (48 од 86) односи се на пореске пријаве о плаћеном порезу (ОПЈ) и доприносима (ОД). Какве везе с конкретном породиљом може да има предавање пријава у којима су наведене укупне суме зарада, пореза и доприноса за све запослене у фирми? Зашто је ПП ОПЈ и ПП ОД потребно доставити Секретаријату за социјалну заштиту када су послодавци те формуларе већ предали Пореској управи?

Такође, с обзиром да је држава та која има обавезу да исплати ову накнаду породиљама, поставља се питање зашто цео овај процес иде преко леђа привреде са компликованом процедуром рефундације?

Подсетићемо вас да сте нам и у новембру 2012. и средином јануара 2014. одговорили идентично - да се анализира Закон о финансијској подршци породица са децом и да ћете приликом дефинисања нових решења узети у обзир наше предлоге. Све сте лепо одговорили једино што нисте рекли КАДА ћете све то завршити и коначно променити закон. Такво образложење само показује да државни службеници избегавају да преузму одговорност. Уместо да успоставе ваљану контролу и казне појединце који варају систем, намећу компликоване процедуре које штете свима.

Ту долазимо поново на питање ваше личне одговорности. Ви сте неко ко може да постави РОК за завршетак ове реформе и да је спроведе, као што је у случају трудница то урадио тадашњи државни секретар у Министарству здравља Симо Вуковић упркос оклевању помоћника. За остваривање накнаде током трудничког боловања сада је потребно поднети четири, а не 11 докумената и та процедура функционише.

Нечињењем показујете да се слажете са оваквим системом, са бирократијом која представља ништа друго осим плодно тле за корупцију и нерад. Још једном вас позивамо да преузмете одговорност и поставите рок КАДА ћете изменити Закон о финансијској подршци породици са децом.

С поштовањем,

НАЛЕД

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Otkup 2018

Centar za edukaciju

Robna kuca MILANO

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .