21 07 2018 / 08:04

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 11 septembar 2017 14:46

Необавезност

употребе печата

у платном промету

 

 

 

Ради пружања подршке активностима Владе на стварању повољнијег пословног амбијента, Народна банка Србије је усвојила измене подзаконских аката из области платног промета и тако прецизирала одредбе које се односе на необавезност употребе печата привредних субјеката.

Иако је Народна банка Србије још 2014. године, с доношењем Закона о платним услугама и усвајањем пратећих подзаконских аката, фактички укинула обавезну употребу печата привредних субјеката у вези с платним услугама, уочено је да у банкарској пракси и даље преовлађују решења на основу којих привредници у свакодневном пословању употребљавају печат, када не користе предности електронског и мобилног банкарства. Како би се унапредила и уједначила пракса банака и међу привредним друштвима и предузетницима отклониле све недоумице у вези с коришћењем печата, усвојеним решењима јасно је наглашено да банке не могу одбити пружање платних услуга само због тога што клијент у свом пословању с банком не жели да користи печат.

Привредни субјекти који су до сада имали отворене рачуне и на шалтеру користили печат за оверу платних налога у земљи и са иностранством могу, једноставно, од 1. октобра банци предати писани захтев да више не користе печат. Банка је дужна да им без анексирања уговора већ наредног дана обезбеди предају потписаних платних налога без обавезе да их клијент овери печатом. Правна лица и предузетници који отварају нове рачуне нису дужни да од 1. октобра оверавају захтев за отварање рачуна, картон депонованих потписа, налоге за платни промет, менице и друга документа која се односе на платни промет, осим ако то нису изричито захтевали од банке и уговорили с њом.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Telečka

Cerade Despotović

MILANO HOME

Perfect Vision

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .