26 06 2019 / 09:16

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 05 maj 2011 15:31

ПРОДУЖЕН РОК ВАЖЕЊА ЛИЧНИХ КАРАТА

Рок важења личних карата продужава се са пет на десет година, а када је реч о деци - са две на пет година, предвиђено је изменама Закона о личној карти које су данас стигле у скупштинску процедуру.

Предлог измена и допуна Закона о личној карти предвиђа и да се рок важења раније издатих личних карата продужи до 31. децембра 2016. година, с обзиром да већина грађана није заменила личне карте којима рок истиче 27. јула. Влада Србије је предложила доношење тог акта по хитном поступку због тога што је, како се наводи у образложењу, остао велики број незамењених личних карата издатих на старом обрасцу и било би технички немогуће заменити их у преосталих неколико месеци до истека њиховог важења. Рокови важења личних карата се, према тврдњама предлагача, продужавају због рационализације трошкова израде, што је уштеда и за државу и за грађане, уз уважавање техничких карактеристика чипа, али и физиолошких промена, како деце, тако и старијих од 65 година.

Особама старијим од 65 година, на његов захтев, може се издати лична карта без ограниченог рока важења, на обрасцу који не садржи чип, док ће држављани Србије, који немају пријављено пребивалиште на територији Србије, лична карта бити издата на две године. Предложеним законским решењима грађанима је остављена и могућност да поднесу захтев за упис личног имена ћириличним и латиничним писмом.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Malac Genijalac Sombor

Bayer Propulse

Amigo KAFA

Chemical Agrosava

Chemical Agrosava

Agrimatco

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .