15 11 2019 / 11:20

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
utorak, 29 jul 2014 14:38

СОМБОРСКА БУЊЕВАЧКА

ДУЖИОНИЦА 2014

У недиљу, 27. јула у Сомбору је одржана традиционална манифестација - Дужионица с којом се слави завршетак још једне жетве и зафаљује Богу на новом житу и круву. Свечаност је значила уједно и прославу Националног празника којег сомборски Буњевци, већ по традицији прослављају послидње недиље у јулу мисецу.
Весеље и свечаност су увеличали својим доласком Недељко Тењовић, генерални секретар председника Републике Томислава Николића и др.Милан Мицић, помоћник Покрајинског секретара за културно наслеђе и јавне збирке; придсидница ПО БНС мр Сузана Кујунџић Остојић; начелник Западно-бачког округа, др Рајко Мајсторовић, градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, ко и придставници већине буњевачки институција Сомбора и Суботице и Буњеваца из Маџарске.
За ову прилику плете се винац и круна од новог жита, украси за Бандаша, Бандашицу и перлице за рисаре и све госте. Овогодишњи  симболи Дужионице били још липши и припознатљивији јер су сламарски умитници из секције сламара Буњевачког кола којима се придружио и Лемешан Стипан Будимчевић приправили и уплели велику круну ношену на фијакеру, велики клас на челу свечане поворке и украсе за фијакере.
Прилипу свечану поворку придводили су коњаници, за њима су ишле краљице и носиле клас а за класом бројни рисари и гости на фијакерима међу којима су били рисари из ГКУД-а Раванград из Сомбора и КУЏ Братство из Суботице.
Бандашу и Бандашици, Дејану Мијићу и Вањи Павков, дужност је била носити крув и круну на св.мису Зафалницу одржану у цркви Пресветог Тројства на којима се посвећују, те тако посвећени придају  градоначелнику.
Нови градоначелник, Саша Тодоровић, примио је посвећен крув од Бандашице Вање Павков, која му је, између осталог, у име сви сомборски Буњеваца пожелила срићу и успих те да сви, а нарочито млади, осите напридак и благостање у вримену што долази.
Буњевачко коло се пригодним поклоном, сламарском сликом, зафалило кабинету придсидника Николића и на подршки и доласку на свечаност сомборске буњевачке Дужионице 2014.
Свечани ручак и весеље настављено је ресторану
Срyстал лукс“. Нуз тамбураше „Ђувегије“ , солискиње Ану Парчетић и Зорану Иђушки, рисаре и госте, весеље је потрајало све до вечерњи сати.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .