13 12 2019 / 10:10

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 07 novembar 2011 17:03

ОДРЖАН 3. СУСРЕТ "МАТИЦА - ДИЈАСПОРА"

Завичајно удружење Срба ''Коријени'' овај викенд организовало је Трећи сусрет ''МАТИЦА-ДИЈАСПОРА'', који је одржан од 4. до 6. новембра у Сомбору. У раду скупа „Матица – дијаспора„ који је организовало Завичајно удружење Срба „Коријени“ из Сомбора у циљу продубљивања сарадње, бољег повезивања на културном и пословном плану, као и чувања идентитета нашег народа учествовало је двадесет удружења из земље и дијаспоре са око 40 учесника. Поред гостију овом скупу је у ова три дана присуствовало више стотина чланова удружења, као и грађана Сомбора.

Дружењу и сусретима је претходило књижевно вече које је одржано у петак 4. новембра у просторијама Српске читаонице. Домаћин програма под називом “Српске књижевне речи”, био је  сомборски књижевник Давид Кецман Дако.  У суботу 5. новембра, такође у Српској читаоници “Лаза Костић” у културном делу програма за госте, била је представљена књига “Хрватски геноцид над Српским и Јеврејским народом у концентрационом логору Госпић – ЛИКА од 1941 до 1945 и над Србима 1991.”. У представљању књиге учествовали су:  Др. Момчило Диклић – историчар;  Др. Никола Жутић – историчар;  Др. Раде Рајић – пуковник, академик иновационих наука;  Мр. Миодраг Линта – професор историје и председник Коалиције избеглих у Републику Србију;  Дане Ластавица – аутор књиге као и многи други.  Истога дана одржан је и округли сто под називом „ Положај и мањинска права Срба у дијаспори“.

У организацији Завичајног удружења Срба „Коријени“ и су-организацији Регионалне привредне коморе у Сомбору, одржан је округли сто на тему привредне сарадње у региону. У разговору су учествовали представници Коалиције удружења избеглица и представници Културне заједнице „Крајина“ из Београда, представници Патриотског фронта из Бачке Паланке, групе грађана из Бања Луке, Већа српске националне мањине из Вуковара, Заједничког Већа општина из Вуковара, као и неколико представника приватних фирми из Сомбора, и представници Регионалне привредне коморе. Домаћин овог скупа био је Мирослав Лазендић. Скуп „Матица – дијаспора" завршио је у недељу 6. новембра, испраћајем гостију.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce - otkup kukuruz 2019

PERGAMONA

Balon Decor radionica 2019

Meteor Commerce Sombor

Severtrans - Nemačka

Dalmatinski podrum Sombor

Amigo KAFA

Pergamona Sombor

Frizerski salon "Goca No1"

M:SAT MTS

IK Laguna

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .