21 01 2018 / 11:23

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 31 avgust 2017 18:10

ЗА ЂАКЕ СУТРА ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА

ГОДИНА

Нова школска 2017/2018. година за око 232 хиљаде деце и ђака на територији Војводине почиње сутра, у 44 предшколске установе, 383 основне школе и 131 средњој школи. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, у изјави за медије, истакао је да су се образовне установе, као и сваке године, у складу са могућностима и потребама, припремиле да спремно дочекају нову школску годину.

Он је додао да је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у овој години, с циљем побољшања квалитета образовно-васпитног рада, издвојио знатна средства која су до сада достигла 589 милиона динара. Та средства су се користила за разне намене, као што су редовне активности, програми и пројекти, затим за подизање квалитета образовно-васпитног рада, за израду техничке документације и санирање и поправке зграда, као и за регресирање превоза ученика средњих школа на територији Војводине.

Истакавши да је образовање у Војводини засновано на дугој традицији и њеним специфичностима као мултикултуралне, вишејезичне и вишеконфесионалне средине, потпредседник Њилаш је рекао да се због тога нарочито водило рачуна приликом израде школског календара, који је посебан у АП Војводини. Тако се у школској 2017/18, прво полугодиште завршава у петак, 22. децембра, а друго почиње у среду, 10. јануара 2018 године. Ученици ће у другом полугодишту, које је временски дуже у односу на прво, имати прилике да се одморе и током два кратка распуста.

Њилаш је истакао да ресорни секретаријат улаже напоре да се кроз образовни систем у Покрајини задржи и унапреди остваривање права националних мањина - националних заједница на образовање на свом матерњем језику. Како је навео, припремни предшколски програми и образовно-васпитни рад у основним и средњим школама, поред српског, остварује се и на мађарском, словачком, румунском, русинском и хрватском језику, двојезички у национално мешовитим срединама, као и на страним језицима ако је реч о билингвалној настави, коју тренутно похађа 1409 деце и ученика у 14 установа.

Он је најавио да ће сутра бити објављен конкурс за доделу престижног покрајинског признања „Др Ђорђе Натошевић“ и позвао установе и појединце у образовању да искористе могућност да до 30. септембра предложе кандидате за то признање.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Hair by Dusica

Bunjevačko prelo 2018

Robna kuca MILANO

Perfect Vision

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Welnes centar Banja Junaković

D KOmerc - Hundai
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .