21 05 2018 / 10:58

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 31 avgust 2017 18:10

ЗА ЂАКЕ СУТРА ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА

ГОДИНА

Нова школска 2017/2018. година за око 232 хиљаде деце и ђака на територији Војводине почиње сутра, у 44 предшколске установе, 383 основне школе и 131 средњој школи. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, у изјави за медије, истакао је да су се образовне установе, као и сваке године, у складу са могућностима и потребама, припремиле да спремно дочекају нову школску годину.

Он је додао да је Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице у овој години, с циљем побољшања квалитета образовно-васпитног рада, издвојио знатна средства која су до сада достигла 589 милиона динара. Та средства су се користила за разне намене, као што су редовне активности, програми и пројекти, затим за подизање квалитета образовно-васпитног рада, за израду техничке документације и санирање и поправке зграда, као и за регресирање превоза ученика средњих школа на територији Војводине.

Истакавши да је образовање у Војводини засновано на дугој традицији и њеним специфичностима као мултикултуралне, вишејезичне и вишеконфесионалне средине, потпредседник Њилаш је рекао да се због тога нарочито водило рачуна приликом израде школског календара, који је посебан у АП Војводини. Тако се у школској 2017/18, прво полугодиште завршава у петак, 22. децембра, а друго почиње у среду, 10. јануара 2018 године. Ученици ће у другом полугодишту, које је временски дуже у односу на прво, имати прилике да се одморе и током два кратка распуста.

Њилаш је истакао да ресорни секретаријат улаже напоре да се кроз образовни систем у Покрајини задржи и унапреди остваривање права националних мањина - националних заједница на образовање на свом матерњем језику. Како је навео, припремни предшколски програми и образовно-васпитни рад у основним и средњим школама, поред српског, остварује се и на мађарском, словачком, румунском, русинском и хрватском језику, двојезички у национално мешовитим срединама, као и на страним језицима ако је реч о билингвалној настави, коју тренутно похађа 1409 деце и ученика у 14 установа.

Он је најавио да ће сутра бити објављен конкурс за доделу престижног покрајинског признања „Др Ђорђе Натошевић“ и позвао установе и појединце у образовању да искористе могућност да до 30. септембра предложе кандидате за то признање.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Telečka

Cerade Despotović

Posao u "MeteorC." Sombor

MILANO HOME

Perfect Vision

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .