18 12 2018 / 13:10

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 19 mart 2018 16:37

" Da svaki Rom ima dom "


 

 

U naselju Čerga u Deronjama završena je izgradnja nove komunalne infrastrukture, za šta su sredstva obezbeđena u okviru projekta „Da svaki Rom ima dom“, koji finansira Evropska unija. Vrednost izvedenih radova je oko 160.000 evra. Izgradnjom 432 metra asfaltnog puta u naselju, 515 metara vodovoda i 210 metara javne rasvete, bitno su unapređeni uslovi stanovanja za 30 romskih porodica sa ukupno stotinu članova.

Projekat „Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u opštini Odžaci – Da svaki Rom ima dom“ finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji iz predpristupnih fondova IPA 2013, a sufinansiraju ga Vlada Republike Srbije i opština Odžaci. Projekat „Da svaki Rom ima dom“ partnerski realizuju nevladina organizacija „Hausing centar“ i opština Odžaci.

Pored izgradnje nedostajuće infrastrukture u deronjskoj Čergi, projektom je u drugoj fazi predviđeno i obezbeđivanje održivog stanovanja za romske porodice iz podstandarnog Novog naselja u Bogojevu. Izgradnja kuća za 34 romske porodice iz podstandarnog Novog naselja u Bogojevu, koje će biti raseljene u pet naseljenih mesta opštine Odžaci, trebalo bi da započne okvirno za dve nedelje i početak februara 2019. godine je rok za završetak projekta. Pored izgradnje kuća u tih pet naselja gradiće se i pristupna infrastruktura.

Projekat u opštini Odžaci je prvi koji će biti završen od ukupno tridesetak projekata koji se sprovode kroz sveobuhvatni program poboljšanja životnih uslova Roma u Republici Srbiji, finansiranog od strane Evropske unije. Kroz ovaj program je u saradnji sa Delegacijom EU obezbeđeno 9 miliona evra za rešavanje komunalne infrastrukture i stambenih rešenja za Rome. Uključeno je 13 opština, a za projekat u opštini Odžaci opredeljeno je milion i 50 hiljada evra.

„Hausing centar“ iz Beograda je za petnaest godina rada u Srbiji izgradio ili rekonstruisao više od 750 stambenih jedinica za socijalno ugrožene građane, a zajedno sa opštinom Odžaci realizuje projekat „Da svaki Rom ima dom“. Izgradnja infrastrukture u romskom naselju u Deronjama je rezultat višegodišnje posvećenosti opštine Odžaci, Evropske unije, Vlade Republike Srbije i „Hausing centra“ da unaprede uslove stanovanja Roma.

Svečanom puštanju u rad izgrađene infrastrukture prisustvovali su i Palimir Tot, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma, kao i predstavnici lokalne samouprave u Odžacima i Mesne zajednice Deronje.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Otkup 2018

Centar za edukaciju

Robna kuca MILANO

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .