21 04 2019 / 09:14

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
ponedeljak, 19 mart 2018 16:37

" Da svaki Rom ima dom "


 

 

U naselju Čerga u Deronjama završena je izgradnja nove komunalne infrastrukture, za šta su sredstva obezbeđena u okviru projekta „Da svaki Rom ima dom“, koji finansira Evropska unija. Vrednost izvedenih radova je oko 160.000 evra. Izgradnjom 432 metra asfaltnog puta u naselju, 515 metara vodovoda i 210 metara javne rasvete, bitno su unapređeni uslovi stanovanja za 30 romskih porodica sa ukupno stotinu članova.

Projekat „Podrška adekvatnom i održivom stanovanju Roma u opštini Odžaci – Da svaki Rom ima dom“ finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji iz predpristupnih fondova IPA 2013, a sufinansiraju ga Vlada Republike Srbije i opština Odžaci. Projekat „Da svaki Rom ima dom“ partnerski realizuju nevladina organizacija „Hausing centar“ i opština Odžaci.

Pored izgradnje nedostajuće infrastrukture u deronjskoj Čergi, projektom je u drugoj fazi predviđeno i obezbeđivanje održivog stanovanja za romske porodice iz podstandarnog Novog naselja u Bogojevu. Izgradnja kuća za 34 romske porodice iz podstandarnog Novog naselja u Bogojevu, koje će biti raseljene u pet naseljenih mesta opštine Odžaci, trebalo bi da započne okvirno za dve nedelje i početak februara 2019. godine je rok za završetak projekta. Pored izgradnje kuća u tih pet naselja gradiće se i pristupna infrastruktura.

Projekat u opštini Odžaci je prvi koji će biti završen od ukupno tridesetak projekata koji se sprovode kroz sveobuhvatni program poboljšanja životnih uslova Roma u Republici Srbiji, finansiranog od strane Evropske unije. Kroz ovaj program je u saradnji sa Delegacijom EU obezbeđeno 9 miliona evra za rešavanje komunalne infrastrukture i stambenih rešenja za Rome. Uključeno je 13 opština, a za projekat u opštini Odžaci opredeljeno je milion i 50 hiljada evra.

„Hausing centar“ iz Beograda je za petnaest godina rada u Srbiji izgradio ili rekonstruisao više od 750 stambenih jedinica za socijalno ugrožene građane, a zajedno sa opštinom Odžaci realizuje projekat „Da svaki Rom ima dom“. Izgradnja infrastrukture u romskom naselju u Deronjama je rezultat višegodišnje posvećenosti opštine Odžaci, Evropske unije, Vlade Republike Srbije i „Hausing centra“ da unaprede uslove stanovanja Roma.

Svečanom puštanju u rad izgrađene infrastrukture prisustvovali su i Palimir Tot, podsekretar u Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Jelena Jovanović, pokrajinska poslanica i zamenica predsednika Nacionalnog saveta Roma, kao i predstavnici lokalne samouprave u Odžacima i Mesne zajednice Deronje.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Centar za edukaciju

Meteor Commerce Sombor

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Pergamona Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2019 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .