21 07 2017 / 22:32

РТВ СРЕЋЕ СОМБОР
news menu leftnews menu right
ДОГОДИЛО СЕ НА ДАНАШЊИ ДАН... ПДФ Штампа Ел. пошта
среда, 01 фебруар 2017 00:00

фебруар 2017. године .


Догодило се на данашњи дан - 10. јун

1610. - Први холандски досељеници долазе на Менхетн са намером да га населе.

1868. - Приликом шетње Кошутњаком крај Београда убијен је српски кнез Михаило III Обреновић, који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану, у време кад је довршавао припреме за рат против Отоманског царства. На престолу Србије био је од 1839. до 1842. и од 1860. до смрти. Због буне коју је 1842. дигао Тома Вучић Перишић, морао је да побегне у Аустрију, после чега је на престо ступио кнез Александар Карађорђевић, син вође Првог српског устанка - Карађорђа. Боравећи ван земље, кнез Михаило III Обреновић помагао је многе српске културне раднике и писце, укључујући Вука Караџића, Ђуру Даничића, Бранка Радичевића. Женидбом с принцезом Јулијом Хуњади (Хунyади), стекао је везе с мађарском и аустријском аристократијом. Кад се његов отац, кнез Милош Обреновић, вратио на власт 1858, преузео је команду над војском, а убрзо после очеве смрти 1860, завео је ауторитарну владавину, претворивши скупштину у саветодавни орган. Установио је 1861. народну војску од око 50.000 људи и снабдео је модерним наоружањем, чиме је Србија постала војно доминантна на Балкану. Искористио је турско бомбардовање Београда 1862. да после дужег преговарања 1867. натера Турке да повуку гарнизоне из свих српских градова. Рачунајући на рат с Отоманским царством, предузимао је дипломатске иницијативе и склапао савезе с балканским хришћанима ради рушења Отоманске империје - с Црном Гором 1866, с Грчком и Бугарским револуционарним одбором 1867. и с Румунијом 1868. Такође је настојао да Босна и Херцеговина не падну под аустријску власт.

1875. - Умро је српски писац Јован Грчић-Миленко, поетски следбеник Бранка Радичевића, познат као "фрушкогорски славуј". Себи је додао име Миленко, по девојци Милени у коју је био заљубљен. Гимназију је учио у Новом Саду, Сегедину и Пожуну (Братислава), почео студије медицине у Бечу, али се разболео од туберкулозе и у 29. години умро у родном Черевићу, у Срему. У лирским песмама лаких мелодичних стихова, изразио је непосредан доживљај природе. У осећањима је романтичарски чедан и сентименталан, али је написао и више тзв. простих песама, по којима се сматра претечом реализма у српској поезији. У Бечу су 1896. објављене његове "Песме". Писао је и приповедачку прозу и преводио Фридриха Шилера, Јохана Волфганга Гетеа и Хајнриха Хајнеа.

1902. - H.F. Callahan је постао носилац патентне заштите за нови тип коверта - коверат са отвором за адресу.

1908. - У Њујорку је формирано прво ваздухопловно удружење.

1916. - Отпочела је велика арапска револуција.

1942. - У борби против Немаца код Мале Ремете у Другом светском рату, погинуо је Бошко Палковљевић-Пинки, један од првих партизана Фрушке Горе.

1946. - Формирана је Република Италија.

1956. - У Стокхолму су отворене 16. модерне олимпијске јахачке игре.

1977. - James Earl Ray, убица Мартина Лутера Кинга, побегао је из затвора.

1984. - Бостон је победом над Л.А. Лејкерсима освојио НБА шампионат.

1985. - Компанија Кока-Кола објавила је да се враћа својој 99 година старој формули за напитак.

1999. - Последњи пројектили НАТО - 79. дана агресије на Југославију - пали су нешто после 13 часова на подручје села Кололеч крај Косовске Каменице, а убрзо потом, генерални секретар НАТО, Хавијер Солана, званично је саопштио да је бомбардовање обустављено. Прве јединице Војске Југославије су, на основу Војно-техничког споразума потписаног дан раније у Куманову, почеле повлачење с Косова и Метохије, а касније истог дана, Савет безбедности УН је, уз уздржан глас Кине, усвојио Резолуцију 1244, којом је легализован долазак међународних војних снага у јужну српску покрајину.
 
РЕКЛАМНИ ПРОСТОР Резервишите одмах:Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .