22 06 2018 / 18:36

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
05 05 Гимназија PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
petak, 05 maj 2017 14:33

Сомборска Гимназије

можда и ове године

без  рачунарског смера

Резултат слика за Gimnazije „Veljko Petrović“ сомбор

 

 

Из сомборске Гимназије „Вељко Петровић“ саопштили су да постоји могућност да ни ове године не буде уведен дугоочекивани рачунарски смер.За сомборску Гимназију „Вељко Петровић“, која важи за једну од најквалитетнијих средњих школа у Србији када је у питању информатичко образовање, ни ове године није сигурно да ће добити дозволу Министарства просвете за отварање одељења на новом специјалистичком рачунарском смеру.

Према последњим информацијама које је школа добила од Министарства, сомборску гимназију је поново сачекао прошлогодишњи сценарио када им је овај захтев такође био одбијен. Одлука о смеровима који ће ове године бити покренути још увек није званично изгласана, тако да представници Министарства нису дали званичну изјаву о случају сомборске гимназије.

О томе колики потенцијал у области информатике крију ученици ове школе говори чињеница да се и ове године 10% ученика Гимназије „Вељко Петровић“ пласирало на Окружно такмичење из програмирања, што је значајно већи проценат него у било којој другој школи у Србији. Професор информатике Душко Обрадовић сваке године спрема своје ученике за учешће на Мицрософтовом Буббле Цупу, а сомборска гимназија је једина средња школа у свету чији ученици већ 9 година заредом успевају да се пласирају у финале овог такмичења.

Један од основних критеријума по којима се утврђује подобност за отварање рачунарског смера јесте то да ли је школа у универзитетском граду или има склопљен договор са неким универзитетом чији би професори долазили као предавачи на стручним предметима. Други критеријум који се спомиње као могући узрок одбијања јесте оцена на екстерној евалуацији која је сомборској гимназији додељена пре више од 4 године. Директор Гимназије др Ладислав Фекете сматра да школа већ поседује довољно квалитетне кадрове на информатичким предметима, али и да постоји могућност склапања договора са универзитетом, с обзиром на то да већ сарађују са Педагошким факултетом у Сомбору.

Министарство би евентуалне дилеме у вези са квалитетом рада ове установе могло да разреши налогом сомборској Школској управи да спроведе ванредни екстерни преглед, који суони недавно и званично затражили, али који се због пребукираности Школске управе још увек није десио.Принцип који фаворизује универзитетске градове демотивишући је за мала места која, иако имају једнако квалитетне или квалитетније школе, не добијају признање за своје досадашње успехе, нити могућност да наставе да се развијају, изјавио је директор Гимназије за интернет портал „Стартит“.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Telečka

Cerade Despotović

MILANO HOME

Perfect Vision

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .