22 06 2018 / 18:51

TELEVIZIJA SREĆE SOMBOR
news menu leftnews menu right
PDF Štampa El. pošta
Ocena korisnika: / 0
LošeNajbolje 
četvrtak, 23 januar 2014 17:33

ШАНСА ЈЕ У РАЗМЕНИ ИСКУСТАВА И САРАДЊИ

 

 

Данас је одржана радионица у Јаношхалми у Мађарској, у оквиру пројекта "Ка локално базираним политикама тржишта рада у прекограничним руралним областима – ЛОЛАМАР". Пројекат је одобрен у оквиру трећег позива ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија и спроводи се у сарадњи Агенције за регионални развој АП Војводине и Истраживачког центра за економске и регионалне студије Мађарске академије наука.

Општи циљ пројекта је да се подржи унапређење локално базиране политике за одрживи развој у руралним прекограничним периферијама Србије и Мађарске, кроз опис и оцену карактеристика и капацитета становништва које је искључено са тржишта рада. Укупна вредност "ЛОЛАМАР" пројекта је 83.277,00 ЕУР, од чега средства Европске уније износе 70.785,45 ЕУР. Пројекат се спроводи у периоду од 01.01.2013. до 28.02.2014. године.

Радионицу је отворила др Ева Пергер, директор Истраживачког центра за економске и регионалне студије Мађарске академије наука, која је све присутне поздравила и укратко представила пројектне активности које је Истраживачки центар реализовао од почетка пројекта. Др Пергер је закључила да је: „Криза тржишта рада уско повезана са економском депресијом дуж спрско-мађарске пограничне регије” и овоме додала да „Не постоји ефикасан рад, односно координација између две стране.”

Поред др Пергер, испред Истраживачког центра за економске и регионалне студије, присутнима су се обратили и др Андраш Ковач и др Јено Фаркаш, презентујући резултате спроведених истраживања у форми закључака. Др Ковач је изјавио да: „Нема велике разлике између Србије и Мађарске када је у питању тржиште рада.Негативне тенденције су у порасту, недостатак је радних места, посебно за недовољно квалификовану радну снагу и старија лица.” Др Фаркаш је нагласио да су пољопривреда и агро-индустријски сектор кључни фактори за стварање нових радних места.

Испред Агенције за регионални развој АП Војводине, говорници на радионици су били Светлана Милованчев и Стана Пајковић, обе чланови пројектног тима.

Светлана Милованчев је објаснила да је: “ЛОЛАМАР пројекат пример одличне прекограничне сарадње с обзиром на то да су све активности реализоване координираним радом оба пројектна тима, који за резултат има креирање базе података тржишта рада подручја обухваћеног истраживањем пројекта, односно Западнобачког округа са српске стране и три микрорегиона - Баја, Бачалмаш и Јаношхалма, са мађарске стране границе.“ Она је такође присутнима на радионици представила реализоване пројектне активности од стране српског пројектног партнера, односно Агенције за регионални развој АП Војводине и најавила научно-истраживачке радове који ће се детаљније позабавити тржиштем рада у Републици Србији, односно АП Војводини и Републици Мађарској, а који ће бити презентовани на завршној ЛОЛАМАР конференцији крајем фебруара.

Стана Пајковић из исте Агенције, је присутнима на радионици представила спроведена истраживања и анализе, чији резултати ће бити саставни део приручника и финалне студије. Она је том приликом објаснила да је: „Агенција за регионални развој АП Војводине од самог почетка пројекта спровела детаљно истраживање тржишта рада области обухваћене пројектом. Након прикупљања статистичких података, спроведена је анкета међу доносиоцима одлука и стручњацима са територије општина Сомбор, Оџаци, Кула и Апатин.“ Додала је и да су: „Након анализе анкете, спроведени директни интервјуи са доносиоцима одлука и стручњацима са једне стране и лицима искљученим са тржишта рада, са друге стране. У оквиру ЛОЛАМАР пројекта, прикупљени су примери добре праксе и обрађена је стручна литература која се бави тржиштем рада и положајем неактивног страновништва.“

Након презентација, уследила је дискусија у току које су присутни стручњаци из Републике Србије и Мађарске размењивали искуства и примере добре праксе. На крају радионице, оба пројектна партнера су се захвалила учесницима на активном учешћу и уједно их позвали да присуствују завршној ЛОЛАМАР конференцији која ће бити организована 20.02.2014. у Баји, Мађарска.

 
REKLAMNI PROSTOR Rezervišite odmah:

Meteor Commerce Telečka

Cerade Despotović

MILANO HOME

Perfect Vision

Malac Genijalac Sombor

DDG Fashion Sombor

Amigo KAFA

Pagi FOTO

Beli labud 037

Pergamona Sombor

Emma's Fusion Sombor

Fondacija Josip Peić

Grubex doo

DDG Fashion Nove kolekcije
Ауторско право 2008-2017 © РТВ СРЕЋЕ Сва права задржава. Веб дизајн: Жељко Томић .